Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Svěží dům s věží slaví sto padesát let a láká na výstavu a knihu

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 13. 11. 2023 13:26
  • Kultura
  • Sociální

Sdílet článek

Významné jubileum si během celého letošního roku připomíná Severočeské muzeum v Liberci. Tato nejstarší sbírkotvorná umělecko-průmyslová instituce na území Čech byla založena před 150 lety. Na tento rok navíc připadá také 125. výročí otevření budovy, v níž sídlí.

V duchu dobového eklekticismu do ní architekt zakomponoval všechny možné historické slohy včetně kopie původní liberecké renesanční radniční věže. Ta zrcadlí název projektu, který je jedním z vrcholů připomínek založení muzea – jde o knihu a výstavu s názvem Svěží dům s věží.

„V muzeu byla poptávka po menší artové publikaci, která by odlehčenou formou seznamovala s historií muzea. Chtěla jsem připravit reprezentativní výstavu české současné ilustrace, která by zahájila novou muzejní výstavní tradici věnující se ilustraci knih pro děti, autorským knihám a knižní kultuře vůbec. Spojením obou záměrů v jeden vznikla spolupráce s ilustrátorkou Renátou Fučíkovou a ateliérem Didaktické ilustrace, který vede na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni. Poté v rámci diskuse vznikl studentský projekt, který vycházel z osobní návštěvy studentů a konzultací se zaměstnanci muzea. Výsledkem je neotřelý pohled mladých lidí na dějiny instituce i její současný chod,“ uvedla iniciátorka projektu a kurátorka muzea Markéta Kroupová.

„Těší mě, že se muzeum obrací k dětem a mladým návštěvníkům a snaží se jim zprostředkovat pro ně přitažlivou formou informace o kulturním stánku, jehož majestátní budova u nich možná budí respekt. Ona je ale plná zajímavostí a dobrodružství,“ prohlásila Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje, která nad projektem převzala záštitu.

Projekt Svěží dům s věží všem zájemcům včetně starších dětí přiblíží významné muzejní historické milníky a osobnosti a umožní poodkrýt zákulisí chodu této instituce. Kromě ilustrací studentů z plzeňského ateliéru je důležitou složkou i doprovodný text, jehož autorem je ředitel muzea Jiří Křížek. „Mám radost, že se podařilo díky spolupráci s Ateliérem didaktické ilustrace a otevřeným přístupem jeho vedoucí Renáty Fučíkové vytvořit tak trochu experimentální projekt. Svoje krátké texty jsem se snažil pojmout co nejvíce odlehčeně tak, aby kniha čtenáře bavila. Těší mě, že jsme v rozpočtu našli také peníze na překlad, takže si knihu mohou odvést i zahraniční hosté nebo se může stát skvělým dárkem pro návštěvy z ciziny,“ poznamenal ředitel.

Výstava, na které budou k vidění ilustrace ze zmíněné knihy, také v obecné rovině představí ateliér Didaktické ilustrace Fakulty a designu Ladislava Sutnara, jehož studenti i absolventi jsou na ilustračním poli velmi úspěšní. Výstava je otevřena od 16. listopadu a potrvá v malém sále muzea do 28. ledna příštího roku. Kniha bude v prodeji na recepci muzea.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky