Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Studenti SPŠSE a VOŠ Liberec uspěli na Jaderné maturitě v Temelíně

Mgr. Langer Jiří

  • 27. 05. 2013 16:23
  • Školství

Sdílet článek

V Jaderné elektrárně Temelín se  15. - 17. května uskutečnil. již 6. ročník Jaderné maturity, který je organizován skupinou ČEZ a.s.

V letošním roce se poprvé podařilo získat účastnické místo i pro libereckou školu.

„Nebylo to jednoduché. Liberec není zrovna centrem jaderné energetiky a zájem je veliký. Pomohly nám reference z energetických maturit i spolupráce elektrárny s TU Libercem,“ řekl ing. Ivo Petříček, vedoucí skupiny.

V Temelíně se sešlo na 40 studentů z 10 středních škol. Libereckou průmyslovku reprezentovali studenti 3. ročníku oboru elektrotechnika Martin Justl a Ondřej Zelenka. Program byl zaměřen na odborné přednášky, prezentace a exkurze v areálu jaderné elektrárny. Zajímavá byla prohlídka simulátoru pracovitě operátorů a havarijního řídícího střediska. Také besedy s vedoucím směny operátorů, s předsedkyní Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Danou Drábovou a ředitelem JE Temelín Ing. Vladimírem Hlavinkou byly poutavé a ukázaly, že cesta na profesní vrchol je velmi náročná a trnitá. „Nejvíce hodnotíme úroveň prezentací a přístup přednášejících ke studentům. Také průvodci při odborných prohlídkách byli vynikající, na všechny naše dotazy trpělivě odpovídali,“ pochválil Martin Just.

V průběhu závěrečného dne proběhly zkušební testy - jaderná maturita. Na rozdíl od energetických maturit, kde naši zástupci již několik let patří mezi nejlepší, jsme zde patřili „pouze“ mezi lepší průměr, s úspěšností 85%, resp. 75%. S přehledem tak studenti splnili podmínky pro získání jaderné maturity. „Jejich pozice nebyla jednoduchá. Většina účastníků je z gymnázií z okolí elektrárny a jaderná fyzika se zde vyučuje velmi podrobně. Ti nejlepší se navíc zúčastnili jaderné maturity opakovaně. Nejvíce mě potěšilo, že se nám na závěr dostalo uznání i od vedoucího akce za perfektní přístup a zájem našich studentů,“ dodal Ivo. Petříček.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky