Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Studenti gymnázia Jeronýmova si vyzkoušeli práci krajských zastupitelů

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 05. 12. 2019 00:00
  • Magazín
  • Školství

Sdílet článek

Gymnazisté si 26. a 27. listopadu 2019 zkusili vystupovat v roli zastupitelů, debatovali o problémech, které v kraji vnímají i o tom, jak by navrhovali je řešit, a naučili se, jak funguje komunální politika.

„Simulované zastupitelstvo je užitečným počinem. Těší mne, že mají mladí lidé zájem o poznání reálného procesu schvalování změn. Poukazuje to na fakt, že chtějí pro své okolí opravdu něco udělat a tímto krokem hledají cestu, jak své cíle zrealizovat, a nikoli výmluvy, proč je zrealizovat nelze,“ ocenil projekt Petr Tulpa, náměstek hejtmana pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti.

V průběhu dvoudenního programu Studentského simulovaného zastupitelstva, který uspořádala obecně prospěšná společnost Agora CE ve spolupráci s Libereckým krajem, se žáci gymnázia Jeronýmova dozvěděli o tom, co obnáší komunální politika a jak vypadá politická situace v Liberci, navštívili také skutečné zasedání libereckých zastupitelů.

Studenti pojmenovali problémy a příležitosti k rozvoji města a některé z nich pak ve spolupráci s krajskými zastupiteli náměstkem hejtmana Petrem Tulpou, Danem Ramzerem a Josefem Šedlbauerem zpracovali do konkrétních návrhů. Hlavními tématy bylo zdravotnictví, zelené plochy ve městech a jejich využití, odpadové hospodářství a šikana na školách.

Program vyvrcholil simulovaným studentským zastupitelstvem na Krajském úřadě Libereckého kraje, kterému předsedali náměstek hejtmana Libereckého kraje pan Petr Tulpa a radní pro kulturu Květa Vinklátová. Mladí zastupitelé a zastupitelky se rozdělili do vlastních politických stran, představili návrhy usnesení a pak se je v diskusi snažili obhájit.

Díky programu studentského simulovaného zastupitelstva žáci zjistí, jak prakticky funguje komunální politika. „Mladí lidé na vlastní kůži zažijí, že má smysl vyjádřit svůj názor a aktivně se angažovat ve svém okolí. Studenti totiž mají možnost osobně se setkat s místními zastupiteli, sdílet s nimi své názory a spolupracovat s nimi na přípravě návrhů. Zastupitelé mnohdy nápady studentů v budoucnu opravdu uvedou v život, říká koordinátorka projektu Pavla Bednáriková.

Simulace studentského zastupitelstva organizuje Agora již tři roky. Program byl vyvinut podle německého vzoru a letos je Agorou realizován i za hranicemi České republiky, konkrétně v Bosně a Hercegovině. Do programu se díky podpoře Erasmus+ může v roce 2020 a 2021 zdarma přihlásit kterákoliv střední škola. Více o simulacích se dozvíte na webové stránce neziskové organizace Agora CE.

TZ a kontakty:

Mgr. Pavla Bednáriková, AGORA CE o.p.s.

koordinátorka projektu Simulačních her a projektu Studentská agora
+420 737 040 888

pavla.bednarikova@agorace.cz

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky