Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Střední škola strojní, stavební a dopravní Liberec otevřela nově zrekonstruovaný domov mládeže

Šimice Marie

tiskový mluvčí

  • 01. 09. 2017 17:41
  • Magazín
  • Rozvoj
  • Školství

Sdílet článek

Dne 1. září 2017 byl otevřen zrekonstruovaný domov mládeže v Truhlářské ulici 360/3, který patří ke Střední škole strojní, stavební a dopravní Liberec. Završil se tím několikaletý proces zateplení dvou bloků, úpravy vnitřních dispozic a vybavení domova. Nový internát bude sloužit nejen studentům Střední školy strojní, stavební a dopravní, ale i studentům ostatních středních škol z okolí.

Realizace celkové rekonstrukce byla již od začátku rozdělena do několika etap s ohledem na to, že se jedná o dva objekty. Zohlednila se také možnost financovat část oprav vnějšího pláště
a zateplení objektu z Operačního programu Životní prostředí. Příprava projektových dokumentací začala v roce 2012. V letech 2013 až 2014 proběhly projekty na zateplení, první se týkal rekonstrukce objektu B za 4.405 tis. Kč, druhý rekonstrukce objektu A. Průběh této rekonstrukce zkomplikovaly problémy s vybraným dodavatelem, který neplnil smluvní podmínky, díky nezbytným následným opravám stála rekonstrukce objektu A 9.410 tis. korun. V následujících dvou letech se realizovaly dva projekty v celkovém objemu 35.550 tis. Kč na úpravu vnitřních dispozic a kompletní rekonstrukci pokojů. Poslední etapou bylo vybavení objektu A novým vybavením pro 188 lůžek za bezmála 7 mil. Kč.

„Celkově se náklady na úpravy domova mládeže pohybují okolo 58 milionů korun, díky nim, nejenže objekt změnil svou vnější tvář, ale významně se zlepšily podmínky i pro ubytování 260 žáků,“ uvedl Petr Tulpa, náměstek hejtmana Libereckého kraje pro resort školství, mládeže, zaměstnanosti, tělovýchovy a sportu.

Se znovuotevřením této ubytovací kapacity také Liberecký kraj přistoupil ke sloučení domova mládeže s doposud samostatným jiným domovem v Zeyerově ulici, u kterého ukončil využívání. Počet žáků ubytovaných na domovech mládeže v celém kraji dlouhodobě klesal v souvislosti s obecným poklesem počtu žáků škol a také se zlepšováním dostupnosti oborů. V posledních dvou letech ale spíše stagnuje. Rada Libereckého kraje se v letošním roce proto zabývala celkovou situací školských výchovných a ubytovacích zařízení, kterých kraj zřizuje sedmnáct. „Na domovy mládeže je třeba pohlížet jako na platnou součást segmentu středního vzdělávání, a to s ohledem na funkci, kterou plní a jaké zázemí a jistoty dětem, žákům a studentům poskytují. To jsou hodnoty, které se velmi často míjí s těmi ekonomickými,“ dodal k analýze Petr Tulpa, náměstek hejtmana pro resort školství. Pro případné kroky v budoucnu je potřeba každou změnu pečlivě zvážit, aby zajistily nejen ekonomickou stabilitu, ale i dostupnost a funkčnost sítě těchto zařízení.

„Od neděle 3. září 2017 se již budou ubytovávat žáci, aby dalšího dne mohli vykročit do nového školního roku. V nových prostorách jsou ubytováni především žáci prvních ročníků středních škol, takže věřím, že jim nové prostory usnadní i jejich začátek středoškolských studií,“ sdělil k zahájení činnosti domova mládeže Jan Samšiňák, ředitel Střední školy strojní, stavební a dopravní Liberec.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky