Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Srdce pro Václava Havla je od včerejška vystaveno na Grabštejně

Šírová Květa

  • 20. 07. 2012 10:01
  • Školství

Sdílet článek

Srdce pro Václava Havla je od včerejšího dne vystaveno na hradě Grabštejn. Slavnostní vernisáže se zúčastnili oba autoři plastiky Roman Švejda a Lukáš Gavlovský, které přivítali sólista Národního divadla v Praze a nositel Pocty hejtmana Libereckého kraje Luděk Vele a kastelán hradu Jan Sedlák. Slavnostní chvíle se za Liberecký kraj zúčastnil náměstek hejtmana LK Radek Cikl (ČSSD).

„Jsem rád, že srdce pro bývalého českého prezidenta doputovalo i do Libereckého kraje. Pro náš kraj je to čest a věřím, že zavzpomínat na Václava Havla k němu přijde velké množství obyvatel našeho kraje i jeho návštěvníků,“ řekl Radek Cikl.

Unikátní projekt voskové srdce sestavené z nedohořelých svíček z pietních míst v České republice po smrti bývalého prezidenta Václava Havla vzešel z iniciativy umělců Lukáše Gavlovského a Romana Švejdy. V průběhu ledna a února vznikalo dva metry vysoké otevřené srdce, jež bylo následně odhaleno na piazzetě Národního divadla v Praze. Do Libereckého kraje se srdce stěhuje z Litomyšle, kde jej i přes veškerou snahu jeho tvůrců poškodily vysoké teploty. Ve sklepení hradu Grabštejn bude k vidění minimálně do 13. srpna.

Srdce se skládá ze 115 souměrných parafínových kvádrů, z nichž jeden váží bezmála 20 kilogramů. Autoři srdce vytvořili z celkem 5 tun nedohořelých svíček, které lidi nosili a zapalovali na pietních místech v ČR po smrti bývalého prezidenta. Parafín z části přetavili a sestavili do tvaru srdce. To dosahuje výšky 2 metry a váží 2,3 tuny.

Plastika je podle autorů vyjádřením vztahu občanů k osobě a filozofii Václava Havla. Srdce je otevřené, takže se každý návštěvník může podívat i do něj. Podle informací kastelána hradu by si v srdci mohli své „Ano“ říci i snoubenci.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky