Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Soutěž Stavba roku Libereckého kraje prezentovala přihlášené objekty

Mgr. Langer Jiří

  • 24. 06. 2014 16:15
  • Rozvoj

Sdílet článek

Na Krajském úřadu LK se ve středu 18. června uskutečnilo devět prezentací staveb a projektů přihlášených do soutěže Stavba roku Libereckého kraje 2014.

V kategorii staveb občanské vybavenosti byla představena IQ Landia – výstavní a výukový projekt zaměřený na popularizaci vědy formou interaktivního poznávání.

„Porotu zaujaly hlavně technologie použité na stropech a podlahách, použití alternativních zdrojů energie a samozřejmě exponáty,“ uvedla krajská radní Ivana Hujerová, jejíž resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů a rozvoje venkova tuto soutěž organizuje.

V kategorii Průmyslových a technologických staveb, dopravních a inženýrských staveb, vodohospodářských a ekologických staveb byly prezentovány 4 stavby. Porotu zaujaly lávky na cyklostezce Greenway Jizera v úseku Dolánky – Líšný, které slouží jak turistům, tak pro přesun místních obyvatel. Lávky jsou charakteru ocelové visuté konstrukce s dřevěnou pochozí mostovkou. Dales se představilo Membránové inovační centrum ze Stráže pod Ralskem (MIC). Jedná se o šestipodlažní objekt s výrazným středním atriem. V MIC se nacházejí technologické haly, laboratoře, badatelny, prostory pro reinženýring. Celý objekt je zařízen bezbariérově. Dále měla porota možnost seznámit se s novou silnicí I/13 z Krásné Studánky do Stráže nad Nisou. Komunikace má celkovou délku 4320 m, vystavěna byla okružní křižovatka, 9 mostních objektů, včetně ekoduktu. Po celé délce je silnice oplocena a vybudováno bylo 1180m2 protihlukových stěn. Do této kategorie je též přihlášena rekonstrukce silnice mezi Malou Skálou a Frýdštejnem.

Kategorii rekonstrukcí staveb, památkových objektů a brownfields naplnily dvě různé stavby. Jako první byla představena Základní škola Bozkov, na které v loňském roce proběhlo zateplení budovy. V bozkovské škole byla vyměněna okna, venkovní dveře a použit zateplovací systém. Stavba byla šetrně opravena, aby připomínala původní stav z roku 1876. Druhou přihlášenou stavbou v této kategorie je revitalizace libereckých městských lázní na galerijní objekt. Renovována byla původní novorenesanční stavba z roku 1902, kterou doplnila novostavba depozitáře v Masarykově ulici. Celková plocha pro stálé expozice je 1350m2 a hlavní sál s ochozem může sloužit pro různé společenské akce.

Na Cenu Dr. Ing. Ješe si letos naděje rekonstrukce budovy Základní školy v Jenišovicích. Opravil se zde obvodový plášť budov a vyměnily okna. Byl zde také vybudován centrální systém řízeného větrání s individuálním řízením přívodu vzduchu do každé třídy.  V každé třídě je umístěno čidlo CO2 a regulátor odvodu vzduchu ze třídy.

Do soutěže Junior se přihlásil pouze jeden student – Martin Do, jeho architektonický návrh porotu velmi nadchl.

„Rodinný dům House - Wave je projektován do tvaru vracející se vlny a usazen do krásného prostředí Jablonecké přehrady. Projekt počítá s použitím ocelového skeletu doplněného dřevěným obvodem, 1. patro má navrženou rozsáhlou lodžii, která výrazně osvětluje interiér,“ pochválila projekt Ivana Hujerová.  

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky