Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Soutěž Památka roku zná vítěze. Jsou jím bozkovské varhany 

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec

  • 27. 06. 2024 15:47
  • Kultura

Sdílet článek

Záchrana vzácných bozkovských varhan. Takový název nesl projekt, s nímž se do soutěže Památka roku Libereckého kraje 2023 přihlásila Římskokatolická farnost v Bozkově. Zvítězila a získá tak prestižní ocenění v podobě skleněné tabulky a finančního daru ve výši sto tisíc korun. Projekt navíc získal v internetovém hlasování na facebookovém profilu Region Liberec i Cenu veřejnosti.

„Jedná se o příkladnou obnovu a skutečně doporučuji všem zavítat do Bozkova a prohlédnout si tyto překrásné varhany v kostele Navštívení Panny Marie,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Hodnotící komise nejvyšším bodovým ohodnocením ocenila zejména vysokou kvalitu restaurátorských a řemeslných prací, která vrátila varhanám nejen původní vzhled, ale hlavně zvuk, jenž mu vtiskl roku 1852 albrechtický varhanář Josefa Prediger. Jedná se o jedny z nejcennějších a největších varhan 19. století v Česku.

Obnovou prošly varhanní skříň, měchy a zejména pulpit a samotné píšťaly. Nejbližší příležitostí pro návštěvu Bozkova a poslechu zrestaurovaných varhan je tradiční bozkovská pouť, která se koná od 5. do 7. července.

V letošním ročníku svedla před odbornou šestičlennou komisí souboj o titul Památka roku pět představitelů příkladných obnov kulturních památek. Kromě záchrany bozkovských varhan jimi byly renovace sousoší Panny Marie, svaté Barbory a svaté Máří Magdaleny na Masarykově náměstí v Jilemnici, bytový dům Azyl v Hrádku nad Nisou, třetí etapa výměny střešní krytiny na domě číslo 135 v novoborské Sloupské ulici a druhá etapa obnovy márnice a havarijních částí kostela svatého Jakuba Většího v Letařovicích.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky