Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Skalní hrad Rotštejn pamatuje i Přemyslovce, jeho zřícenina vybízí k návštěvě

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 08. 12. 2020 15:47
  • Sociální

Sdílet článek

Rotštejn je zřícenina skalního hradu založeného kolem roku 1250. Nachází se v jihovýchodní části Klokočských skal na Semilsku. Pro veřejnost je přístupná za dobrého počasí. Nabízí krásné výhledy směrem k Jizerským horám, Hruboskalsku či na Trosky.   

„Zima přeje pěším výletům. Okolí zříceniny Rotštejn je půvabné a přitažlivé svými skalními útvary. Při návštěvě je potřeba dbát na to, že se člověk ocitá v přírodní rezervaci, a podle toho se chovat,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Zakladatelem hradu byl pravděpodobně Markvartic Vok z Rotštejna. Roku 1318 byl hrad přepaden a vypálen. Následná soudní pře se táhla několik let a Vok k soudu pohnal kolem 150 šlechticů. Mezi lety 1360–1412 vlastnil hrad Ješek z Rotštejna a právě v jeho době započala výstavba kamenného jádra. Roku 1415 prodala hrad jistá Žofka, vdova po Ješkovi z Rotštejna, Ondřeji Paldrovi z Vařin. On i jeho syn zůstali během husitských válek věrni katolické straně. Hrad byl poté dobyt a vypálen roku 1426 husitskými vojsky. Potom byl zřejmě ponechán svému osudu, jelikož Paldrové sídlili nadále na tvrzi v Klokočí. Jako pustý je hrad uváděn roku 1514.

Do dnešních časů se dochovaly zbytky zdiva paláce, část chodby, studna a relikt černé kuchyně. Po vesnickém osídlení pak tesané světnice, chlévy a sklípky.

Ze zpřístupněného posledního patra paláce se nabízí krásný výhled směrem k Jizerským horám (na Černou studnici a Kopaninu) dále na Hamštenský hřeben, vršek Prackov, Prackovské sedlo, Kozákov, kostelík v Tatobitech, na zříceninu hradu Trosky či Dubecko. Dále je vidět zámek Hrubá skála, Hruboskalské skalní město, Vyskeř, hrad Valdštejn a zcela na obzoru pak Drábské světničky.

V případě chladného a deštivého počasí musí zůstat památka z bezpečnostních důvodů uzavřena.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky