Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Síť sociálních služeb v kraji projde aktualizací

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 08. 08. 2018 00:00
  • Rozvoj
  • Sociální

Sdílet článek

Rada Libereckého kraje schválila v úterý 7. srpna novou výzvu pro uchazeče o zařazení do Základní sítě sociálních služeb Libereckého kraje pro roky 2018–2020. Poskytovatelé sociálních služeb, zařazení v této síti, jsou podporováni z prostředků ministerstva práce a sociálních věcí, z rozpočtu Libereckého kraje, obcí a dalších veřejných zdrojů.

Liberecký kraj jako správce sítě může financovat vybrané sociální služby, které naplňují žádoucí podmínky. „Jde o sociální služby, u nichž existuje veřejný zájem na zajištění jejich dostupnosti. Výzvu jsme sestavili na základě zjištěné potřebnosti v daném území v rámci plánování sociálních služeb a podnětů od obcí,“ vysvětlil náměstek hejtmana Libereckého kraje pro sociální věci Pavel Svoboda. „Výzvu zveřejníme na úřední desce kraje a na krajských webových stránkách 20. srpna. Organizace se budou moci přihlásit do základní sítě od 17. do 30. září tohoto roku,“ doplnil.

Na rozdíl od předchozích výzev v minulých letech budou nyní zdůrazněny priority Libereckého kraje v této oblasti. Konkrétní sociální služby se přizpůsobí dané lokalitě, a to tam, kde jich bude nejvíce potřeba.

„Mezi preferované sociální služby řadíme například služby pro osoby trpící poruchami autistického spektra, dále terénní služby pro zdravotně postižené a seniory, kteří se nemohou sami o sebe postarat. Náš zájem přitom je, aby zůstali co nejdéle ve svém domácím prostředí. K nejpotřebnějším sociálním službám patří také azylové bydlení pro osoby a rodiny s dětmi, které se dostaly do bytové tísně třeba v důsledku nějaké živelné pohromy či proto, že byly vystaveny domácímu násilí. Za potřebné považujeme také denní stacionáře pro handicapované a seniory,“ upřesnil Svoboda.

Žádosti organizací o zařazení či setrvání v Základní síti sociálních služeb Libereckého kraje na rok 2019 budou hodnoceny Odbornou skupinou Odboru sociálních věcí Krajského úřadu Libereckého kraje. Její návrh bude projednáván v Koordinační skupině pro plánování sociálních služeb na území Libereckého kraje. Základní síť budou schvalovat samosprávné orgány kraje dle stanoveného harmonogramu. Definovaná síť a jmenný seznam poskytovatelů, zařazených do Základní sítě (včetně kapacit), bude součástí Akčního plánu pro rok 2019, který bude dále schvalován v Radě a Zastupitelstvu Libereckého kraje na podzim tohoto roku.

V základní síti je nyní registrováno 247 sociálních služeb z celého Libereckého kraje. Na pokrytí jejich činnosti dostal Liberecký kraj pro rok 2018 z požadované sumy 648 milionů korun od Ministerstva práce a sociálních věcí České republiky celkem 593 milionů korun. „Na příští rok 2019 žádáme ministerstvo o 712 milionů korun,“ uzavřel Pavel Svoboda.

 

Youtube video

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky