Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Severočeské muzeum zachraňuje poklady z depozitáře. Tentokrát je to skříň

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 25. 01. 2024 13:15
  • Kultura
  • Rozvoj

Sdílet článek

Neorenesanční fasádovou skříň ze sbírek Severočeského muzea v Liberci právě restaurují v ateliéru Svitas Art Design rodiny Špačkových ve Svitávce u Boskovic. Děje se tak v rámci projektu Záchrana pokladů z depozitářů Severočeského muzea.

„Díky tomuto projektu se již podařilo zrestaurovat dlouhou řadu sbírkových předmětů z různých sbírek. Ne vždy to bylo snadné, protože restaurátorů, zvlášť u některých druhů předmětů, je nedostatek,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Nábytkem, který prochází restaurací, je pětidílná neorenesanční fasádová skříň, která má čtyři dvířka od vnitřního úložného prostoru určeného k ukládání předmětů. Skříň spočívá na masivním soklu a její korpus je členěn horizontálně. Mezi oběma patry se nachází kladí se dvěma římsami. Nahoře skříň zakončuje další kladí s profilovanou římsou.

V obou poschodích se na přední stěně nacházejí dvojice dvířek s výrazným kováním. Fasáda skříně je stylizována pomocí drobných architektonických prvků, jakými jsou edikuly, portálky, niky, pilastry s patkami a hlavicemi a intarzie skládající se z ornamentálních prvků.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky