Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Severočeské muzeum přibližuje odkaz rodu vratislavických textiláků Ginzkey

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 08. 11. 2023 08:44
  • Kultura

Sdílet článek

Komorní výstavu snímků z archivu firmy Ignaz Ginzkey z Vratislavic nad Nisou nazvanou Ginzkey 1843/1873/1893/2023 přináší Severočeské muzeum v Liberci. Vernisáž se koná v muzejním prostoru FOG 8. listopadu v 17 hodin.  Poprvé v historii se představují celkem čtyři témata – rodina, firma, koberce, obyčejný život – spjatá s kdysi světoznámou vratislavickou továrnou na koberce.

Vybrané černobílé fotografie, které Severočeské muzeum získalo v roce 2020, vycházejí ze skleněných negativů od neznámého autora. Šlo tehdy zhruba o 350 exponátů, z nichž bylo poté pětadevadesát restaurováno za finančního přispění ministerstva kultury a libereckého městského obvodu Vratislavice nad Nisou.

Návštěvníci se mohou těšit na fotografie ze života rodiny zakladatele textilního impéria Ignaze Ginzkeye (1819–1876) nebo na tajnou návštěvu, která se nečekaně objevila v areálu továrny. Nechybí ani ukázky, jak se fotografovaly velkoformátové koberce, nebo jak měl vypadat vratislavický pomník císaři.

Firmu na koberce a deky po smrti zakladatele Ignaze Ginzkeye úspěšně vedl jeho syn Willy Ginzkey (1856–1934), jenž spolu s baronem Heinrichem Liebiegem stál roku 1873 u zrodu libereckého muzea. Willy, sběratel umění a mecenáš, zprvu působil pouze jako člen muzejního kuratoria, v roce 1893 byl jmenován prezidentem kuratoria Severočeského průmyslového musea, přičemž protektorem muzea byl sám následník rakouského trůnu František Ferdinand d´Este. Výstava potrvá do 10. ledna příštího roku.

TZ: Severočeské muzeum

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky