Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Sdílej s námi Liberecký kraj. Soutěž vrcholí putovní výstavou

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec

  • 17. 06. 2024 13:52
  • Kultura

Sdílet článek

Slavnostní předávání cen výtvarné soutěže Sdílej s námi Liberecký kraj, kterou vyhlásil Klub dětských knihoven Libereckého kraje v září loňského, se konalo v pondělí 10. června v Krajské vědecké knihovně v Liberci.

Akci zahájila průvodním slovem ředitelka Krajské vědecké knihovny v Liberci Dana Petrýdesová. K soutěžícím a hostům promluvil také Zbyněk Miklík, náměstek hejtmana Libereckého kraje za resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky. 

Regionální kolo soutěže vyhodnotila odborná porota, kterou tvořili: Viktor Blažek, pedagog, památkář a ilustrátor knih o architektuře nejen pro děti; Žaneta Hanušová, grafička, výtvarnice, absolventka oboru Návrhářství skla a šperku na Technické univerzitě v Liberci, Veronika Kočí Spanilá, výtvarnice a ilustrátorka dětských knih a předsedkyně Klubu dětských knihoven v Libereckém kraji Jana Baánová.

„Klubko dětských knihoven fungující pod hlavičkou regionální organizace Svazu knihovníků a informačních pracovníků ČR je skutečně velmi aktivní a každý rok realizuje velké množství akcí jak pro knihovníky, tak pro veřejnost. Připojuje se nejenom k celostátním akcím a kampaním, ale připravuje též své vlastní aktivity. A soutěž Sdílej s námi je jednou z nich. Jedná se o druhý ročník a počet přihlášených prací svědčí o tom, že se jedná o akci úspěšnou,“ řekla ředitelka liberecké knihovny Dana Petrýdesová.

Porota vybírala vítěze z 80 prací vzešlých z místních kol v knihovnách. Soutěžní příspěvky rozdělila do čtyř kategorií: Obrázky a koláže dětí do 10 let, Obrázky a koláže dětí 10-15 let, Modely a plastiky jednotlivců a Modely a plastiky kolektivů. Vítězné práce vzešly z místních kol ve 14 zapojených knihovnách napříč Libereckým krajem. V každé kategorii bylo uděleno 1. až 3. místo a ceny poroty.

V krajském kole bylo oceněno celkem 27 prací, z toho 14 obrázků a 13 modelů. Děti ztvárnily poutavá místa, kterých je v Libereckém kraji bezpočet, dominantami jsou skvosty Českého ráje či Máchova kraje. Výstava vítězných prací poputuje po celém kraji, k vidění bude v knihovnách, ale i v dalších výstavních prostorách. Během července výstava ozdobí Městskou knihovnu Semily, kam byla převezena po předávání cen, v srpnu pak budou díla ke zhlédnutí v Domě přírody Českého ráje v Dolánkách u Turnova, který je partnerem soutěže. Seznam dalších míst teprve vzniká, zájemci se mohou hlásit na adrese region@knihovnasemily.cz, a to nejen z řad zapojených knihoven.

Nejúspěšnější práce vzešly z Městské knihovny A. Marka v Turnově, kam putovalo sedm ocenění. Následovala Městská knihovna Česká Lípa se čtyřmi cenami, shodným počtem tří vítězů se potkávají Městská knihovna Doksy, Městská knihovna Semily, Městská knihovna Jablonec nad Nisou a Místní knihovna ve Slané. Dvě ceny putovaly do Městské knihovny Jablonné v Podještědí, po jedné ceně si odvážely Městská knihovna Železný Brod a Městská knihovna Cvikov.

„Naše velké díky patří Krajské vědecké knihovně za vřelé přijetí a poskytnutí zázemí pro vyhodnocení soutěže a předávání cen, Svazu knihovníků a informačních pracovníků České republiky a Libereckému kraji za podporu a všem zapojeným knihovnám za dárky, které poskytly jako ceny do soutěže Sdílej s námi Liberecký kraj,“ uzavřela Jana Baánová.

TZ: Svaz knihovníků a informačních pracovníků České republiky

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky