Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Šatlava a popraviště. Procházka Turnovem přiblíží útrpné právo

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 19. 06. 2023 15:18
  • Kultura

Sdílet článek

 

Komentovaná procházka Turnovem věnovaná útrpnému a hrdelnímu právu ve středověku a raném novověku se koná ve čtvrtek vpodvečer. S historikem Muzea Českého ráje Jiřím Zoul Sajbtem projdou účastníci komentované procházky cestou odsouzenců.

„Objevovat historii míst, po kterých dnes a denně chodíme a vnímáme jen jejich současnou podobu a využití, je velké dobrodružství. Různá doba poznamenala ta místa různým způsobem. Jsem ráda, že Muzeum Českého ráje nabízí místním i návštěvníkům hlubokou znalost historie města a poutavou formou jim ji představit,“ říká Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Procházka začíná v šest večer, sraz je před hlavním vchodem do Muzea Českého ráje v 17.30. Začátek cesty bude u radnice, kde se nacházela šatlava, a poté Dvořákovou ulicí dál do ulice Hruboskalské, v jejíž blízkosti ještě v druhé polovině 18. století stálo městské popraviště.

Po cestě se zájemci dozvědí, jak fungovala středověká justice, ale uvidí i další zajímavosti, které  budou míjet, nebo které by míjeli, kdyby touto cestou šli před čtyřmi sty lety.

 „Naše putování začneme u městské radnice úvodní přednáškou, kde si povíme základní informace o uplatňování hrdelního práva, které původně bylo v rukou panovníka a jím pověřených osob – úředníků. Spolu s upevňováním feudalismu se toto právo přesouvalo také na další svobodné držitele půdy, tedy na šlechtu. Tomu napomáhal i rozvoj měst, která k výkonu hrdelního a útrpného práva šlechta využívala, neboť právě ve městech se soustředil dostatek potřebných lidí. Z městské rady – konšelů – byli vybíráni přísedící u soudních líčení, kterému předsedal rychtář, jenž měl pod svým úřadem také k zatýkání potřebné biřice. Městský písař svou kancelářskou agendu obohatil o tzv. smolné knihy, do nichž se zapisovaly výpovědi vyslýchaných, větší města pak přímo zaměstnávala vlastního kata, který prováděl výslech útrpným právem a při shledání viny obžalovaného vykonával jeho potrestání. V neposlední řadě byl ve městě po ruce také kněz – farář – pro poslední zpověď odsouzeného,“ zmínil historik..

Začátek procházky je u radnice právě proto, že v jejích sklepeních byli obžalovaní drženi a vyslýcháni. Při výnosu hrdelního rozsudku byli odtud odsouzení za doprovodu diváctva odváděni na popraviště, které bylo budováno a udržováno z městského rozpočtu. Nacházelo se vždy v mírném odstupu od města, avšak vždy při některé z hlavních komunikací. V Turnově to bylo v prostoru mezi dnešními ulicemi Valdštejnskou a Hruboskalskou, z nichž druhá jmenovaná byla hlavní cestou z Turnova na Jičín. Celé procesí s odsouzencem tedy šlo od radnice nynější ulicí Antonína Dvořáka. Zde se také naskýtá dobrou příležitost si povědět o někdejší podobě města, jeho vývoji, rozšiřování, přibližných polohách jeho bran, nebo takzvaných katovských lavičkách, které sloužily jako zastavení pro odváděného odsouzeného. V Hruboskalské ulici, v místech, kde je mezi zástavbou alespoň trochu vidět na prostor někdejšího popraviště, získají účastníci ještě informace o provozu těchto zařízení a jejich objevování v moderní době.

 

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky