Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Rodinný pokoj již funguje také v České Lípě

Mgr. Langer Jiří

  • 29. 09. 2010 17:35
  • Školství

Sdílet článek

 

Českolipská nemocnice dnes otevřela tzv. Rodinný pokoj pro paliativní péči. - pokoj s hospicovým lůžkem, ve kterém může trávit poslední chvíle života pacient společně se svým rodinným příslušníkem v soukromí a v klidu.  

Až dosud klientům z Českolipska zde nic podobného nebylo k dispozici, dosud fungovaly pouze v Liberci a Semilech..

„Rodinný pokoj českolipská nemocnice vybudovala ve spolupráci s Libereckým krajem, který financoval úpravu a vybavení pokoje v celkové výši 200 tisíc korun,“uvedl radní Pavel Petráček (ČSSD), který se zúčastnil slavnostního otevření spolu se senátorem Karlem Kapounem (oba ČSSD).

 

Rodinný pokoj byl zřízen ve 4. patře monobloku nemocnice.

„Určen je nemocným v terminálním stavu a jejich blízkým, kteří nemají možnost postarat se o umírajícího doma, ale zároveň s ním chtějí být v jeho posledních chvílích života, chtějí, aby jejich blízký zemřel důstojně, neosamocen a usmířeně,“ vysvětlila Dana Šperlíková, členka představenstva NsP Česká Lípa, zodpovědná za realizaci projektu.

Příbuzný, člen rodiny zde má možnost "bydlet" s pacientem.

„Po úmrtí pacienta je postaráno o důstojné zaopatření jeho těla, je zde prostor pro bezprostřední rozloučení se zemřelým a možnost následného odvozu zemřelého pohřební službou přímo z Rodinného pokoje,“ doplnila Dana Šperlíková.

 

Rodinný pokoj disponuje zázemím pro doprovázejícího, kde nechybí pečovatelské lůžko, vybavená kuchyňka, lednice, mikrovlnná trouba, přenosný telefon, televize a rádio s CD přehrávačem, polohovací pomůcky či pulsní oxymetr. Samozřejmostí je WC a sprcha . Pacient za den pobytu na tomto pokoji zaplatí pouze regulační 60korunový poplatek. Doprovod pak za den pobytu zaplatí 150 Kč, za stravu (pokud si ji objedná) 107 Kč (14 Kč snídaně, 50 Kč oběd, 43 Kč večeře).

 

NsP Česká Lípa, a. s., bude Rodinný pokoj provozovat ve spolupráci s Hospicovou péčí Svaté Zdislavy, o. p. s.. Zástupci obou organizací podepsali dohodu o spolupráci  v průběhu slavnostního otevření Rodinného pokoje. Nemocnice zajistí odbornou zdravotnickou a ošetřovatelskou péči. Zaměstnanci o. p. s. Hospicová péče Svaté Zdislavy pak v rámci sociálních služeb nabídnou doprovázení umírajících a jejich blízkých. Pacient v rodinném pokoji nebude trpět jak fyzicky, psycho-sociálně ani spirituálně.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky