Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Renesance slaví. Červený dům stojí v České Lípě už 440 let

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 26. 09. 2023 15:49
  • Kultura

Sdílet článek

Již 440 let zdobí město Česká Lípa renesanční letohrádek zvaný Červený dům. Kronika českolipského pekaře Hanse Kriescheho uvádí, že jej nechal zbudovat Jetřich Jiří Berka z Dubé a Lipé; dokončen byl v roce 1583. Díky péči Libereckého kraje prochází opravami.

Momentálně je zpracována projektová dokumentace na rozsáhlou rekonstrukci Červeného domu, která pamatuje i na veřejně přístupné expozice. „Za poslední roky jsme opravili vnější plášť, ale dům ještě čeká rekonstrukce interiéru a také rekonstrukce přilehlých budov. V tuto chvíli máme projekt a žádost o dotaci do Integrovaného regionálního operačního programu,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Označení Červený dům získal až později během své existence, pravděpodobně od červeného pomalování sloupků lodžie. Je jedinou renesanční stavbou svého druhu v severních Čechách.

Jednopatrová budova s klenutými arkádami je zdobena psaníčkovým sgrafitem. Klenba lodžie měla původně freskovou výmalbu a hlavní, takzvaný holdovací sál byl ozdoben na stěnách figurami v životní velikosti. Nástěnné malby bohužel při opravě v roce 1883 zedníci zcela zničili a dodnes se zachovala jen malba Šašek a smrt.

Letohrádek se později stal součástí podnikatelské činnosti nových neurozených majitelů. Na začátku 19. století se v něm nalézala barvírna látek, v přízemí hostinec U kotle. V roce 1882 se stal majitelem Josef Altschul a v Červeném domě fungovala dílna na odlévání cukrových homolí. Protože ale byla budova značně sešlá, Altschul výrobu zrušil a začal s jejím restaurováním za pomoci akademického malíře Eduarda Steffena.

V roce 1933 zde bylo otevřeno městské muzeum. V roce 1945 přebral správu český muzejní spolek a ve správě Vlastivědného muzea je Červený dům dodnes. Jsou zde kanceláře odborných pracovníků a depozitáře.

 

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky