Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Rekonstrukce silnice II/270 v Jablonném se chýlí ke konci

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 23. 07. 2019 00:00
  • Doprava
  • Rozvoj

Sdílet článek

Obyvatelům Jablonného v Podještědí i jeho návštěvníkům se již brzy uleví. Do finiše se totiž blíží rekonstrukce průjezdu městem, jenž vede po krajské silnici II/270. Práce na celkové obnově komunikace, které přinesly i cenné archeologické nálezy, by měly skončit v září.

Cena stavby v současné době činí 37.199.577,72 korun, přičemž se ještě může pozměnit; nyní se čeká na uzavření dodatku ke smlouvě mezi Libereckým krajem a zhotovitelem stavby na dodatečné stavební práce. Dotaci až do výše 29,6 milionu korun na rekonstrukci tohoto pro region významného úseku mohl Liberecký kraj čerpat z Integrovaného regionálního operačního programu. Vlastní podíl kraje je zhruba 7,8 milionu korun. Jablonné v Podještědí hradí například rekonstrukce a budování chodníků, parkovacích zálivů či veřejného osvětlení. Výdaje města za stavební práce nyní činí 15 254 884,43 korun.

Šlo o druhou etapu rekonstrukce. „Opravoval se úsek dlouhý asi kilometr a půl. Tento projekt navázal na první etapu rekonstrukce silnice II/270 od státní silnice I/13 po železniční přejezd, která byla také spolufinancována evropskými prostředky v rámci Integrovaného regionálního operačního programu,“ uvedla Radka Loučková Kotasová, radní pověřená řízením rezortu hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů a územního plánovaní.

Stavba skončí téměř přesně na dva roky od doby, kdy začala: stavební práce byly zahájeny v září 2017. Zahrnovaly úpravu tří křižovatek — ulic Lidická a Cvikovská, Zdislavy z Lemberka a Švermova a Liberecká a Lužická.

Na náměstí Míru přibyla nová parkovací místa, opravy se dočkaly veřejné osvětlení, chodníky, přechody pro chodce, dopravní značení a odvodnění silnice. „Šlo o další akci, na níž spolupracoval Liberecký kraj společně s vlastníky inženýrských sítí a městem,“ sdělil Jan Sviták, náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek.

Během rekonstrukce se uskutečnil rozsáhlý archeologický průzkum. V sídelních jámách na křižovatce ulic Lidická a Cvikovská se našlo množství keramiky a uhlíků. Na náměstí Míru byl nalezen historický kamenný trativod. Archeologové objevili také základy severní brány hradeb v ulici Zdislavy z Lemberka a kostru zvířecí obětiny v jámě před branou.

Celková účelová dotace kraje na archeologický výzkum v letech 2017 a 2018 činila 4,4 milionu korun. „V Jablonném v Podještědí jsme předpokládali významné nálezy, proto jsme uvolnili na archeologický výzkum poměrně mimořádnou částku. Tyto předpoklady se také potvrdily,“ řekla Květa Vinklátová, krajská radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch.

 

IROP_CZ_RO_B_C RGB

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky