Regionální výstava Svátek jablka v Pěnčíně pokračuje do neděle
- 29. 10. 2010 14:17
- Školství
Krajský radní pro zemědělství a životní prostředí Jaroslav Podzimek (ČSSD) dnes navštívil 13. ročník prodejní regionální výstavy Svátek jablka, kterou ve dnech 28. - 31. října v Kulturním domě v Pěnčíně u Turnova pořádaly Liberecký kraj, Regionální agrární rada Libereckého kraje, Obec Pěnčín, Spolek zahrádkářů Pěnčín a Základní organizace Českého svazu chovatelů Turnov II.
„Výstava ovoce Svátek jablka, na které lze zhlédnout až 300 jabloňových odrůd, patří mezi nejreprezentativnější výstavy svého druhu nejen v kraji, ale i v České republice,“ upozornil radní.
Na prodejní výstavě se představuje na třicet významných pěstitelů ovoce, ale i zeleniny, například známý ovocnářský odborník Jiří Thoř, který představuje vedle regionální značkou kvality Český ráj oceněných jablek Bohemia také speciální vánoční jablka s Betlémskou hvězdou. Zajímavá je vedle známých speciálních odrůd Red Topaz či Admirál také odrůda Karneval, která hraje všemi krásnými barvami a kterou vypěstovali odborníci z Výzkumného ústavo ovocnářského, jehož pobočka sídlí přímo v Pěnčíně.
Výstavu ke své prezentaci využili také místní výrobci potravin jako vyhlášené pěnčínské Řeznictví uzenářství U Krejacrů, skvělé pekařství Koutný z nedalekých Svijan a stejnojmenný regionální soukromý Pivovar Svijany.
„Navíc je letos opět doplněna expozicí okrasného ptactva, včelařství, myslivosti a také výrobků z jablek,“ doplnil s tím, že mysliveckými trofejemi se pochlubí Myslivecké sdružení Hlubočice.
Mezi vystavenými trofejemi je poslední kapitální jelen ulovený hrabětem Rohanem v lokalitě Loužek 24. září 1886. A jak říká popisek, krátkou bravurní dohledávku provedl hrubostrstý jezevčík Von Pajjda z Jiviny z místního zámeckého chovu.
Na výstavě se prezentují také včelařské produkty vhodné ke zdravé výživě a kosmetice. Začínajícím včelařům poradí Josef Špíz, který sám chová osm včelstev. A samozřejmě lze ochutnat či koupit medovinu a pravý med.
Nechybí ani tradiční ochutnávka jablečných a jablkových pochoutek, které pečou a smaží pěnčínské ženy.
„Návštěvníci si budou moci odnést cukrářské recepty, jejichž základ tvoří ovoce, zejména jablka,“ zve Jaroslav Podzimek.
PROGRAM
• Výstava výsledků ovocnářského šlechtění
• Výstava okrasného ptactva
• Expozice o včelařství – Včela a její svět
• Výstava mysliveckých trofejí