Otevírací doba Krajského úřadu Libereckého kraje během svátků: 23. 12. 2024 – pondělí – úřední den – podatelna otevřena do 17:00 hodin, 27. 12. 2024 – pátek – úřad uzavřen, 30. 12. 2024 – pondělí – úřední den – podatelna otevřena do 17:00 hodin, 31. 12. 2024 – úterý – úřad otevřen pro veřejnost do 12:00 hodin
Regionální potravinou 2015 je šest produktů
- 09. 06. 2015 15:50
- Životní prostředí
Šest výrobků s výjimečnou kvalitou a chuťovými vlastnostmi z Libereckého kraje ocenila odborná komise soutěže Regionální potravina 2015. O značku, která je zárukou místního regionálního původu, se letos ucházelo 53 produktů od 24 výrobců. O logo soutěžily v devíti kategoriích, nejsilnější zastoupení měly masné výrobky tepelně opracované.
Soutěžní výrobky hodnotila sedmičlenná komise tvořená zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR. „Velmi potěšitelný je zvýšený zájem výrobců, kterých se v letošním ročníku přihlásilo větší množství. Vysoce hodnotím úroveň výrobků, které byly posuzovány v kategoriích pekařských výrobků či mléčných výrobků. Žadatelé se velmi dobře vypořádali s pravidly pro označování výrobků a čím dál častěji používají názvy spojené s regionem,“ uvedl předseda hodnotitelské komise Jindřich Fialka, ředitel Odboru potravinářského Ministerstva zemědělství ČR.
Regionální producenti v tuto chvíli bojují ještě v další soutěži určené výrobcům z Libereckého kraje. „Letos také probíhá již 12. ročník soutěže Výrobek roku Libereckého kraje z odvětví potravinářství - zemědělství. Náš resort přijal k datu uzávěrky rekordní počet přihlášek za celou dobu konání soutěže. Hodnotící komise bude 18. června vybírat celkem z 61 výrobků od 24 výrobců,“ uvedl náměstek hejtmana zodpovědný za životní prostředí a zemědělství Josef Jadrný.
K udělení značky Regionální potravina Libereckého kraje 2015 navrhla hodnotitelská komise 6 výrobků z následujících kategorií:
| Kategorie: | Oceněný výrobek a výrobce: |
1. | Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas | Ruprechtická bylinková klobása MASO RYDVAL s.r.o. |
2. | Masné výrobky trvanlivé | neuděleno |
3. | Sýry včetně tvarohu | Tvaroh česnek pažitka Jiří Vrkoslav |
4. | Mléčné výrobky ostatní | Jeřmanický smetanový zákys ZEMĚDĚLSKÁ FARMA K.E.K. s.r.o. |
5. | Pekařské výrobky včetně těstovin | Mikulův pecen Mikula Turnov, s.r.o. |
6. | Cukrářské výrobky včetně cukrovinek | neuděleno |
7. | Alkoholické a nealkoholické nápoje | Vratislavický ALE Pivovar Vratislavice |
8. | Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě | BIO sterilovaný patizon Jan Verich |
9. | Ostatní | neuděleno |
Soutěž Regionální potravina je projektem ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době značku nosí 475 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Administraci značky provádí Státní zemědělský intervenční fond. Podrobné informace o soutěži můžete najít na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.
Další aktuality
Tradiční předvánoční setkání starostů měst a obcí s radou kraje se zabývalo aktuálními tématy
- 05. 12. 2024
- Cestovní ruch
- Doprava
- Dotace a granty
- Ekonomika
- Kultura
- Majetek a investice
- Rozvoj
- Sociální
- Školství
- Zdravotnictví
- Životní prostředí