SVÍTÍME ORAŽOVĚ, PROTOŽE JE MEZINÁRODNÍ DEN PROTI NÁSILÍ NA ŽENÁCH – ORANGE THE WORLD | 25. 11. – 10. 12. 2024
Regionální potravina 2022 je tu. V kraji nominaci získaly i Mrkvánek a Andělský mošt
- 22. 04. 2022 13:06
- Životní prostředí
Třináctý ročník soutěže Regionální potravina odstartoval. Jako první se sešla porota v Libereckém kraji, kde se o prestižní ocenění ucházelo celkem 82 produktů od 29 místních výrobců. Nominaci získalo devět výrobků, mezi nimi například zmrzlina Slaný karamel od Davida Stárka nebo Vomáčka cuketová od Martiny Papežíkové.
„Mám velkou radost, že se v letošním ročníku Regionální potraviny Libereckého kraje podařilo vyhlásit vítěze všech devíti kategorií. A co víc, čtyři zlaté příčky obsadili výrobci, jejichž produkty získaly ocenění úplně poprvé. Nabídka regionálních potravin je tak zase o něco širší a pestřejší. Překvapilo nás množství přihlášených pekařských výrobků – tato kategorie byla letos bezkonkurenčně nejsilnější,“ zhodnotil výsledky Václav Chábera, koordinátor soutěže Regionální potravina Libereckého kraje.
Nové kandidáty na značku navrhla hodnotitelská komise složená ze zástupců Ministerstva zemědělství ČR, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR, Potravinářské komory ČR a Krajského úřadu Libereckého kraje.
„Označení Regionální potravina vnímám jako jednu z našich konkurenčních výhod, rozhodně nám logo na kysaných dobrotách při jejich propagaci pomáhá. Věřím, že i naši zákazníci si uvědomují, k čemu nás právo toto označení nést zavazuje – dodržování a zlepšování již tak vysoké kvality produktů,“ řekl Petr Matušík, majitel společnosti SAMIR Kysané zelí, jejíž výrobky získaly opakovaně v minulých letech označení Regionální potravina Libereckého kraje. „Kromě marketingového přínosu si cením také skutečnosti, že projekt podporuje produkci kvalitních potravin a napomáhá zachovávat tradice,“ dodal Petr Matušík.
Soutěž lokálních produktů probíhá opět ve všech krajích České republiky s výjimkou Prahy. Komisí navržené výrobky získají na základě certifikátu potvrzeného ministrem zemědělství Zdeňkem Nekulou označení Regionální potravina.
Značku Regionální potravina můžou získat producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku po dobu 4 let.
Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 419 produktů od 321 výrobců. Podrobnosti o soutěži jsou dostupné na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.
Přehled oceněných výrobků pro rok 2022
| Kategorie: | Výrobek a výrobce: |
1. | Masné výrobky tepelně opracované | Tlačenka světlá VÁŠA |
2. | Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy | Učňovské vepřové maso Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant |
3. | Sýry včetně tvarohu | Liberečák – Český pařený sýr WEISSER STERN |
4. | Mléčné výrobky ostatní | Kozí mléko z Nového Dvora PaedDr., Ing. Milena Krejzová |
5. | Pekařské výrobky včetně těstovin | Mrkvánek bezlepkový Ivana Hollanová |
6. | Cukrářské výrobky včetně cukrovinek | Tvarožník NORDBEANS |
7. | Alkoholické a nealkoholické nápoje | Andělský mošt GRAIN |
8. | Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě | Vomáčka cuketová Martina Papežíková |
9. | Ostatní | Slaný karamel David Stárek |
Další aktuality
Kraj vybral firmu pro monitoring budov ohrožených těžbou v dole Turów
- 06. 11. 2024
- Turów
- Životní prostředí
Kraj poskytne finanční dar hasičům a obcím postiženým povodněmi
- 16. 10. 2024
- Zastupitelstvo
- Životní prostředí