Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Ředitelé středních škol debatují o optimalizaci

Mgr. Langer Jiří

  • 22. 01. 2007 00:00
  • Rozvoj

Sdílet článek

[id:4710|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Ředitelé škol zřizovaných krajem se setkali se zástupci úřadů práce a zaměstnavatelů Libereckého kraje v Kongresovém sále v sídle Libereckého kraje.Setkání inicioval Petr Doležal, náměstek hejtmana pověřený vedením resortu školství, mládeže, tělovýchovy a sportu kvůli stále se komplikující situaci na poli zaměstnanosti v kraji.

„Zástupci  jednotlivých firem stále častelněji pociťují nedostatek pracovní síly zejména v oblasti některých kvalifikovaných profesí. Stav je natolik kritický, že zaměstnavatelé jsou nuceni stále více otvírat trh pracovníkům z východoevropských států, protože jinak nejsou schopni udržet výrobní program,“ uvedl Petr Doležal.

A to za situace, kdy je na školách realizována reforma vzdělávání reprezentovaná navenek tvorbou školních vzdělávacích programů. Proto jsme se se zástupci úřadů práce v Liberci, České Lípě, Semilech a Jablonci n.N. , podnikatelskou sférou a řediteli našich škol zamýšleli, jak  situaci zlepšit,“ doplnil.  

Zúčastnění se dohodli na třech zásadních krocích: Je potřebná okamžitá medializace a pozitivní motivace široké veřejnosti v zájmu o studium technických  oborů. Dalé je nutné

na školách podporovat technické profese a také vyhledat účinné formy účasti zaměstnavatelů na vzdělávání absolventů.

„To se nám daří například při realizaci projektu IQ auto, do kterého se zapojilo již šest škol a 24 firem automobilového průmyslu ,“ poznamenal Petr Doležal.

Dnes diskuse s řediteli škol pokračovala na téma optimalizace středního školství v Libereckém kraji.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky