Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Radonový program ČR v roce 2006

Kratochvílová Jana, Ing.

  • 25. 05. 2006 00:00
  • Rozvoj

Sdílet článek

[id:3921|autor:Kratochvílová Jana, Ing.|email:jana.kratochvilova@kraj-lbc.info|telefon:485 226 416|mobil:|aktualizace:]

Měření je bezplatné, probíhá po dobu 1 roku pomocí tzv. stopových detektorů, které se umístí do obytných místností budovy. Měření se provádí u bytů v rodinných nebo bytových domech, dětských, předškolských a školských zařízeních, které byly zkolaudované před rokem 1991. V bytovém domě se osazují detektory pouze byty v prvním nadzemním podlaží, případně v suterénu. Při zjištění, že koncentrace radonu v obydlí vysoce převyšuje doporučené hodnoty, je majitel objektu informován o možných opatřeních vedoucích ke snížení koncentrace radonu na únosnou míru. V případě splnění závazných podmínek je možné na tato ozdravná opatření získat příspěvek ze státního rozpočtu ve výši 150 000 Kč.


Vzhledem k tomu, že hlavním cílem programu je vyhledat co největší počet budov se zvýšeným obsahem radonu, budou v  roce 2006 přednostně osazovány objekty v obcích, kde se podle průzkumu Státního úřadu pro jadernou bezpečnost předpokládá zvýšený výskyt radonu. Jedná se zejména o obce Dalešice, Vlastiboř, Radčice, Loužnice, Jeřmanice, Šimonovice, Lázně Libverda, Bílý Kostel, Višňová a Pertoltice. Informace o předpokládaném výskytu radonu jsou veřejnosti přístupné na www.geology.cz, kde jsou zobrazeny mapy radonového rizika pro celou Českou republiku.


V případě zájmu budou detektory umísťovány i do ostatních obcí a měst v Libereckém kraji. Možnost bezplatného měření koncentrace radonu v objektu i ve vodě mohou využít i majitelé a uživatelé objektů zkolaudovaných po roce 1991. Ti však při zjištění vysoké koncentrace radonu nemají nárok na státní příspěvek na provedení protiradonových opatření.


Detektory a více informací k Radonovému programu  je možné získat na Krajském úřadě Libereckého kraje na odboru hospodářského a regionálního rozvoje u Ing. Jany Kratochvílové - kancelář 1424, tel: 485 226 416.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky