Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Radní pro školství A. Losová: Liberecký kraj má stipendia, jednotné přijímací zkoušky na střední školy i TechUp

Mgr. Langer Jiří

  • 16. 01. 2014 10:54
  • Školství

Sdílet článek

Reaguji na článek libereckého zastupitele pana Ondřeje Červinky „Nikoli špatná rozhodnutí, žádná rozhodnutí“ uveřejněném na publicistickém a diskusním portálu Týden v Libereckém kraji, Parlamentní listy nebo MFDnes. (viz http://www.tydenvlk.cz/externi-prispevky/nikoli-spatna-rozhodnuti-zadna-rozhodnuti )

Na úvod je třeba uvést, že slova, která O. Červinka cituje, řekl organizátor Novoročního setkání pedagogů a politiků Euroregionu Nisa na Kristýně v Hrádku n. N. doktor Jiří Týř a nikoliv hejtman LK Martin Půta. V diskuzi, která na setkání probíhala k tématu nedostatku technicky kvalifikovaných odborníků, zaznívala kritika celého systému vzdělávání v České republice, tedy od škol mateřských až po školy vysoké.

Pokud mám reagovat na kritiku soustavy středních škol v Libereckém kraji, tak s pomocí „tvrdých dat“. Na grafech uvedených v příloze vycházejících z dat Národního ústavu pro vzdělávání ČR, jsou zobrazeny podíly žáků přijatých do prvních ročníku středních škol ve srovnání Libereckého kraje a ostatních krajů ČR (tedy minimální, maximální podíly a průměrný podíl v celé ČR) ve školním roce 2011/2012. (viz příloha)

Z grafu je jednak patrné, že Liberecký kraj má nadprůměrný počet žáků v učebních oborech, naopak v maturitních oborech se pohybuje pod průměrem republiky, jedná se přitom o dlouhodobý stav. Z hlediska oborového zaměření nadprůměrně jsou v našem kraji zastoupeny obory strojírenské či stavební, po kterých tak často volají zaměstnavatelé a které také kraj podporuje prostřednictvím níže zmíněného stipendijního programu. Naopak, kraj má dlouhodobě vysoký podíl oborů ekonomického zaměření. Velmi často se také kritizuje kapacita gymnázií, přitom u nás je jejich podíl pod průměrem České republiky.

Liberecký kraj dlouhodobě sleduje vývoj v oblasti středního vzdělávání a i přes relativně dobrou situaci činí proaktivní opatření, jejichž cílem je preventivně působit na možné výkyvy.

Mezi tato opatření řadím zejména:

·         Aktuálně realizovaný projekt TechUp , bližší informace zde:

http://www.edulk.cz/P%C5%99%C3%ADsp%C4%9Bvky/tabid/72/EntryId/2212/Liberecky-kraj-spousti-projekt-TechUp.aspx.

·         Stipendijní program Libereckého kraje, díky kterému se podařilo alespoň zastavit propad zájemců o studium řemeslných intenzivně poptávaných na trhu práce. V letošním roce je v rozpočtu alokována na tento účel částka 2 miliony korun.

·         Za zásadní systémovou podporu zvyšování kvality ve vzdělávání považujeme zavedení jednotných přijímacích zkoušek na maturitní obory středních škol a stanovení pevné hranice úspěšnosti na gymnáziích.

Ačkoliv na tom v Libereckém kraji nejsme tak špatně, jak se často hovoří, přivítám jakékoliv podněty k odborné diskusi nad možnou modernizací středního vzdělávání.

Alena Losová

členka rady kraje

resort školství, mládeže a zaměstnanosti

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky