Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Radek Cikl: Škola volá! Ale spíš o pomoc…

Šírová Květa

  • 27. 08. 2012 13:04
  • Školství

Sdílet článek

Prázdniny pomalu končí a již brzy začne školní rok 2012/2013. Vedení základních a středních škol společně se svými pedagogickými sbory připravují vše potřebné pro úspěšný vstup žáků do dalšího roku vzdělávacího procesu. Připravují se rozvrhy výuky a s nimi také úvazky učitelů.

Bohužel, v letošním roce se ředitelé škol musí poprat i s nepříjemnostmi, které jim připravilo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT), potažmo Nečasová vláda. Ministerstvo rozpočtovalo pro regionální školství pro rok 2012 cca 83 mld. Kč, z toho 77 mld. Kč na platy pracovníků základních a středních škol a dalších školských zařízení. Jenže školy se celé této částky nedočkají. Vláda sice vloni schválila úpravu tarifů mezd pracovníků ve školství, a to především zvýšením u profesí nižších platových tříd. Tento počin by byl zajisté chvályhodný, pokud by Vláda současně nezrušila věkové stupně, které pracovníkům vytvářely jistotu perspektivy dalšího postupu, a kdyby toto zvýšení tarifů bylo ze strany státu alespoň zabezpečeno finančními prostředky. To se však nestalo.

Navíc, ze schváleného, krajům oficiálně oznámeného a kraji školám a školským zařízením již rozepsaného rozpočtu na platy nařídilo ministerstvo vázat 2,15 % prostředků, tedy částku asi 1,65 mld. Kč. My dnes již víme, že MŠMT letos vázané prostředky do regionálního školství neuvolní. V praxi to znamená, že ředitelé všech škol a školských zařízení musí v průběhu roku 2012 pracovníkům zase snižovat nenárokové složky mezd a někde dokonce i tarify. Namísto slíbeného a společensky žádoucího zvýšení mezd učitelům tak dochází vinou státu k jejich snížení. Považuji to za cynismus. Vláda halasně deklaruje podporu školství, ale v praxi činí pravý opak.

Podobné je to i s ostatními neinvestičními výdaji, tak zvanými ONIVy. Ty jsou součástí přímých nákladů, které MŠMT poskytuje školám a slouží na jejich neinvestiční výdaje související přímo s výukou. Složka ONIV je však dnes, roce 2012, na úrovni pouhých 34% stavu roku 2006. Ze zákona jsou však školy povinny řadu činností a materiálu potřebných pro výuku pořizovat. Víme také, že pravicové vlády na zaměstnavatele, a tedy i na školy, přesunuly v nedávné minulosti kupříkladu novou povinnost platit zaměstnancům náhrady v prvních dnech nemocenské. Kde na to však školy mají brát? Mnoho škol se již není schopno vyrovnat s tak drastickým snížením zdrojů od státu a současně přesouváním dalších a dalších povinností na ně. Nejsou již schopny kupovat žákům již ani pomůcky, což jim nařizuje školský zákon. Nejsou schopny hradit učitelům náklady na potřebná školení a nejsou ani schopny třeba kupovat chemikálie pro laboratorní pokusy či další školní pomůcky.

MŠMT při snižování zdrojů školám na ONIV operuje tím, že z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost, z projektu „EU - peníze školám“ je možné tento výpadek zacelit. To ale platí jen z velmi malé části. Jde prakticky jen o několik málo možností jako je kupříkladu nákup počítačů. Navíc v roce 2013 programovací období operačních programů končí a co bude potom?

Nahrazovat snižování zdrojů od státu, to přesahuje možnosti zřizovatelů, kteří mají v souvislosti se vzděláváním i jiné úkoly. Nejde jen o to, že trvale se snižující zdroje od státu na regionální školství ničí společenskou prestiž pedagogů a že vedení škol se s rozpočty na platy a ONIVy velmi těžko vypořádá. Daleko nebezpečnější je, že „díky“ přístupu MŠMT bude mít nedostatek financí  - a to již velmi brzy - katastrofální vliv na kvalitu českého školství. A to je špatná zpráva. Nejen pro školství, ale pro celou zemi.

 

Radek Cikl

náměstek hejtmana Libereckého kraje (ČSSD)

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky