Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Rada pro rozvoj lidských zdrojů Libereckého kraje zasedala včera v prostorách Úřadu práce

Šírová Květa

  • 07. 12. 2010 13:00
  • Rozvoj

Sdílet článek

Plánované jednání Rady pro rozvoj lidských zdrojů Libereckého kraje se včera uskutečnilo v prostorách libereckého Úřadu práce pod vedením Kateřiny Sadílkové, předsedkyně Rady a ředitelky Úřadu práce v Liberci. Setkání se zúčastnili také hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler, zástupce všech členů Rady RLZ LBK, pracovní skupiny Rady RLZ LBK a další. Pozvání přijal také nový liberecký primátor Jan Korytář.

„Chceme-li mít v kraji konkurenceschopné podniky, musíme pro ně zajistit kvalitní, vzdělaný lidský potenciál. Proto klademe důraz na celoživotní vzdělávání, bez něhož se dnes moderní člověk rozhodně neobejde, dále na reformu školství, jehož kvalita za posledních 20 let velmi utrpěla. V neposlední řadě jsme si vědomi momentální krize tzv. „učňovského školství“, které od školního roku 2010/2011 podporujeme formou stipendií. Chceme hledat cestu v propojení školství a zaměstnavatelské sféry, aby byl pro trh práce zajištěn přísun kvalitních a dostatečně teoreticky a prakticky vybavených absolventů,“ řekl hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler.     

Hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler dále ocenil snahu všech členů Rady řešit otázku celoživotního vzdělávání. Liberecký kraj si dal za hlavní cíl posunout vzdělávání mezi hlavní priority.

„Neexistuje propojenost mezi školami a podnikatelskou sférou a Rada RLZ LBK je právě tím orgánem, který by měl zastřešit koordinaci všech subjektů, aby byla vytvořena rovnováha mezi poptávkou po práci a nabídkou pracovních dovedností a znalostí,“ dodal hejtman.

„Posláním a principem Rady RLZ je podpora lidského potenciálu jako jednoho z hlavních pilířů rozvoje Libereckého kraje. Rada RLZ je dobrovolný a iniciativní orgán významných krajských subjektů. Členy Rady RLZ LBK jsou Úřad práce v Liberci, Liberecký kraj, Statutární město Liberec, Krajská hospodářská komora Liberec, Technická univerzita v Liberci, Regionální rada odborových svazů ČMKOS Liberec, Krajská rada podnikatelských a zaměstnavatelských svazů LK,“ řekla Kateřina Sadílková.

Dle předsedy Krajské hospodářské komory Liberec Vladimíra Opatrného dochází především k deformaci trhu práce v učňovských oborech. „Je to závažný problém, vydáváme značné prostředky na vzdělávání osob, které trh nepožaduje a neumí je absorbovat.“

Rektor Technické univerzity v Liberci Zdeněk Kůs podporuje myšlenku celoživotního vzdělávání a podotkl, že jeho instituce je připravena pomoci s nápravou trhu práce. „Chceme se aktivně podílet na takových vzdělávacích aktivitách, které zvýší znalosti osob v oborech žádaných trhem práce.“

Předseda Krajské rady podnikatelských a zaměstnavatelských svazů LK Jiří Urban konstatoval, že současná koncepce vzdělávání nestačí reagovat na rychle se měnící situaci na trhu práce. Neumí předvídat. „Zaměstnavatelé by rádi vstoupili do vzdělávání formou stipendií, pokud by se jednalo o daňově uznatelný náklad. Zajistili by si tak s dostatečným předstihem kvalifikovanou pracovní sílu.“

Ředitelka Úřadu práce v Liberci Kateřina Sadílková zmínila problém s obnovou podnikatelské činnosti, která může zaniknout například z důvodu živelné katastrofy. „Současný zákon o zaměstnanosti neumožňuje, abychom pomohli osobám, které přišly ne vlastní vinou o svou živnost.“ Rada Libereckého kraje vyjádřila ústy hejtmana v této situaci podporu a pomoc s prosazením zákonné iniciativy.

Rada RLZ LBK podporuje využití řízené praxe také v rámci nástrojů aktivní politiky zaměstnanosti. S touto aktivitou již mají členové Rady dobré zkušenosti díky regionálním projektům financovaným z prostředků EU. Zkušenosti ukazují, že se výrazně zvýšila šance uchazečů na získání zaměstnání.

Rada RLZ LBK bude pořádat ve dnech 16. – 17. prosince dvoudenní konferenci na téma „S efektivním vzděláváním na trh práce“ a „Podpora celoživotního vzdělávání“. Tato konference přispěje k dlouhodobé diskusi na téma vzdělávání dospělých a jejich šancí uplatnit se na dynamicky se vyvíjejícím trhu práce.

V roce 2011 se Rada zaměří na širší zapojení veřejnosti do činnosti Rady RLZ LBK. Bude hlavním iniciátorem, který se bude snažit o propojení podnikatelské sféry s oblastí vzdělávání. Snahou Rady bude více prosazovat činnosti směřující k celoživotnímu vzdělávání. Pro tyto účely by ráda více využila potenciál středních škol Libereckého kraje. Prosazovat bude zároveň výraznější medializaci všech svých aktivit (např. Týdny vzdělávání dospělých). Za podpory Libereckého kraje a Krajské hospodářské komory Liberec se bude snažit o změnu zákonů vedoucích k optimalizaci trhu práce, vzdělávání a podpory podnikání.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky