Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Rada kraje projednala náměty škol na změny v oborové nabídce

  • 08. 11. 2017 00:00
  • Školství
  • Zastupitelstvo

Sdílet článek

Rada Libereckého kraje 7. listopadu 2017 projednávala návrhy ředitelů středních škol, které kraj zřizuje, na zápis nových oborů vzdělání a úpravy kapacit. V letošním roce se oproti letům minulým nejedná o mnoho změn – dotýkají se tří škol v Liberci a Vysokém nad Jizerou. Kraj i školy tak reagují zejména na požadavky zaměstnavatelů a měnící se potřeby trhu práce. Pokud změny schválí ministerstvo školství, odrazí se již v následujícím přijímacím řízení.

Youtube video

Integrovaná střední škola ve Vysokém nad Jizerou rozšíří svoji nabídku o obor operátor skladování – operátor logistiky. Nový učební obor reaguje na situaci a potřeby celé řady odvětví průmyslu, obchodu a služeb. Jeho otevření jednoznačně podpořil mj. i Svaz prodejců a opravářů motorových vozidel České republiky.

Ke změně by mělo dojít i na Střední průmyslové škole strojní a elektrotechnické a Vyšší odborné škole v Liberci, kde rada kraje odsouhlasila navýšení kapacity školy. Pokud ministerstvo školství žádost schválí, bude moci škola otevřít nové zaměření oboru vzdělání elektrotechnika na robotiku a mechatroniku. „Žádost podporuje Svaz průmyslu a dopravy ČR s tím, že v rámci kraje existuje dlouhodobě nenaplněná poptávka po absolventech oborů strojírenství a elektrotechnika. Kapacitu však bude možno navýšit až po vybudování centra odborného vzdělávání ve škole,“ komentoval navýšení kapacity školy Petr Tulpa, náměstek hejtmana pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti.

Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická v Liberci otevře v příštím školním roce velmi potřebný vzdělávací program vyšší odborné školy Diplomovaná dětská sestra, který dosud v nabídce zdravotnických škol není. Již dříve pak Rada kraje projednala záměr zřízení odloučeného pracoviště této střední zdravotnické školy v České Lípě.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky