Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Projekt TechUp přináší první dobré výsledky v motivaci žáků základních škol o technické studijní obory

Mgr. Langer Jiří

  • 30. 04. 2014 16:03
  • Školství

Sdílet článek

Od počátku tohoto školního roku Liberecký kraj ve spolupráci s 29 středními školami realizuje projekt TechUp: Podpora přírodovědného a technického vzdělávání v Libereckém kraji. Podporu převyšující 58 milionů korun českých na něj poskytlo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Hlavním cílem projektu je motivovat žáky základních a středních škol ke studiu přírodovědných a technických oborů. Projekt tak reaguje na pokles zájmu žáků o technická povolání, která jsou však požadována zaměstnavateli, a svým způsobem tak navazuje na předchozí kampaně kraje TechYes, NadoTECH a stipendijní program podporující žáky vybraných oborů středních škol.

Youtube video

 

V současné době se odevzdává na Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy pravidelná monitorovací zpráva, z níž je zřejmé, že po půl roce realizace projekt přináší první výsledky. Aktivitami projektu již prošlo přes 4 700 žáků, dalo by se dokonce hovořit o více než 6 000, pokud by byl započítán každý žák zvlášť za každou aktivitu. „Velmi mě těší, že se zapojilo přes 4 500 žáků základních škol a v uvozovkách – zatím - pouze 1 500 žáků škol středních. Dokládá to, jak se daří startovat spolupráci mezi základními a středními školami a že střední školy nemají projekt jen pro sebe,“ říká Alena Losová, členka rady kraje pro školství, mládež a zaměstnanost.

 

Pro shrnutí – již se uskutečnilo na 200 projektových dnů pro základní školy, kterých se zúčastnilo přes čtyři tisíce žáků, v projektu je nabízeno 21 kroužků pro žáky základních škol, které již navštěvuje tři sta žáků základních škol, a 48 kroužků pro žáky středních škol, jichž využilo téměř osm set středoškoláků. „Vždy jsem překvapena, s jakým zájmem a nadšením se žáci účastní aktivit a mnohdy i více tím, jaká témata pro ně školy připravují, aby jim tu takzvaně obtížnou oblast techniky přiblížily,“ glosuje Losová osobní zkušenosti z navštívených kroužků a dodává „A o to více si cením té možnosti, že z projektu se pořizuje moderní vybavení, které takto poutavou výuku umožní, ať již jde o dnes moderní 3D tiskárny, digitální měřící systémy nebo mikroskopy. Rozhodující je totiž to, aby si to žáci mohli jednotlivě vyzkoušet.“ Školy také postupně realizují exkurze do technických expozic a pracovišť, mezi navštívenými nechybí místní Technická univerzita, muzea, ale také cukrovar či pivovar, v nichž se žáci seznámili s praktickou aplikací chemie.

 

V neposlední řadě se ustanovují metodická centra pro učitele fyziky, chemie, biologie, zeměpisu či technických oborů, protože projekt vedle podpory žáků nezapomíná ani na rozvoj pedagogů. K tomu by mělo přispět zejména jejich pravidelné setkávání, kde si budou moci vyměnit inspirace pro výuku.

 

A ačkoli dosud nejsou známy výsledky příjímacího řízení na střední školy, i tady se možná ukazují první přínosy. Například Obchodní akademie, Hotelová škola a Střední odborná škola Turnov má na obor nástrojař o 58 % přihlášek více než vloni, Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská Železný Brod na obor aplikovaná chemie eviduje přihlášek o třetinu více. „Je to sice předčasné a nelze všechno vidět jen v souvislosti s projektem, ale pokud by takto vypadaly i počty žáků prvních ročníků v září, je to určitě – a nejen pro mne – pozitivní zpráva,“ zhodnocuje situaci Losová.

 

Projekt TechUp poběží až do poloviny příštího roku, v dalším školním roce budou nabízeny kroužky pro žáky, pořádány projektové dny a další aktivity.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky