Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Projednávání reformy středních škol Libereckého kraje zastupitelé odložili

Mgr. Langer Jiří

  • 31. 03. 2011 14:52
  • Školství

Sdílet článek

 

Na svém březnovém zasedání měli zastupitelé projednávat bod navrhující sloučení pěti středních škol v Libereckém kraji. Podpořit změny v síti středních škol dorazil také ministr školství, mládeže a tělovýchovy Josef Dobeš.

Ten ve své úvodní řeči zastupitele vyzval k optimalizaci sítě středních škol a zejména k redukci kapacit všeobecně vzdělávacích škol a osmiletých gymnázií, jejichž podíl by podle ministra v budoucnu neměl přesahovat 5 %. Zároveň také přednesl zásadní nabídku změny zřizovatelských funkcí u Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské v Kamenickém Šenově, která se dle původního návrhu měla sloučit se Střední školou v Novém Boru. Kamenickošenovská škola by se ale podle Josefa Dobeše měla stát jednou ze škol tzv. „rodinného stříbra“ a pod svá křídla by ji tak již od letošního září vzal stát.

 

Tato zásadní informace a požadavky zastupitelů z řad Občanské demokratické strany a Starostů pro Liberecký kraj o odložení projednávání a ustanovení nadstranické komise, která by se nadále reformou zabývala, vedla náměstka pro resort školství Radka Cikla k tomu, že bod z jednání Zastupitelstva stáhl. V následujících dnech tedy bude ustavena komise napříč stranami zasedajícími v krajském Zastupitelstvu, která bude nadále o konkrétní podobě reformy školské sítě jednat.

„Je třeba problém odpolitizovat a dohodnout se na konkrétních opatřeních co nejdříve, další vyčkávání by bylo nezodpovědné vůči školám, které jsou nejvíce ohroženy úbytky žáků a ekonomickou nestabilitou,“ upozornil náměstek Radek Cikl.

 

V případě, že by k dohodě nedošlo v nejbližších měsících, některé krajské školy by se mohly vlivem nerovnováhy ve školském systému dostat do existenčního ohrožení. Situace je vážná především na Jablonecku. Pokud by zde nedošlo k utlumení všeobecně vzdělávací nabídky zejména gymnaziálního typu (původně bylo navrhováno utlumení jedné osmileté třídy Gymnázia U Balvanu v Jablonci nad Nisou), v existenčním ohrožení by se ocitly technické a průmyslové školy – konkrétně Střední průmyslová škola technická v Jablonci nad Nisou, Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská v Železném Brodě, ale i Střední škola řemesel a služeb v Jablonci nad Nisou.

Podobná situace panuje také na Frýdlantsku. Pokud by zde nedošlo ke sloučení místního gymnázia se Střední školou hospodářskou a lesnickou, znamenalo by to v budoucnu nejspíš ukončení výuky na odloučeném pracovišti hospodářské školy v Hejnicích. I v případě, že by došlo k utlumení kapacit osmiletých gymnázií v kraji, stále by zde zůstával dostatek míst pro skutečně talentované děti.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky