Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Prohlídky, bylinky i pečení hadů. To bude Muzejní noc v Turnově

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 14. 06. 2023 10:56
  • Kultura

Sdílet článek

Muzejní noc chystají na pátek 16. června od pěti odpoledne do půlnoci v Turnově. Program nabídnou Muzeum Českého ráje v Turnově, Hvězdárna Turnov, Dlaskův statek a kemp v Dolánkách. Pořadatelé pamatovali na návštěvníky každého věku.

 „Muzeum Českého ráje připravuje o muzejní noci, ale i při všech dalších akcích pro návštěvníky vždy pestrý a zajímavý program. Letošní muzejní noc nebude výjimkou. Jednotlivými expozicemi vás provedenou skvělí odborníci muzea,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

 

Muzeum Českého ráje v Turnově

17:00 až 24:00 Sestav si turnovské náměstí – program v expozici Historie

17:00 až 24:00 Noční honba za pokladem – akční program s mineralogickou tematikou (Mgr. Jan Bubal)

17:00 Krystaly – 80 let ve službách technického pokroku – komentovaná prohlídka výstavy (Ing. Jan Bitman, zástupce společnosti Crytur Turnov)

18:00 Historie – komentovaná prohlídka stálé expozice po rekonstrukci (Mgr. David Marek, PhDr. Jan Prostředník, Ph.D., Mgr. Roman Sirovátka)

19:00 Za hranicí slov: Český ráj – komentovaná prohlídka fotografické výstavy (Ing. Pavla Bičíková, fotografka, cestovatelka a autorka výstavy)

20:00 Krystaly – 80 let ve službách technického pokroku – komentovaná prohlídka výstavy (Ing. Jan Bitman, zástupce společnosti Crytur Turnov)

21:00 Granátová sada šperků Míši Hermanové a Klenotnice muzea – komentovaná prohlídka výstavy a expozice (Mgr. Jan Bubal, PhDr. Miroslav Cogan, Mgr. Lenka Laurynová)

22:00 Historie – komentovaná prohlídka stálé expozice po rekonstrukci (Mgr. Antonín Mojsl, PhDr. Jan Prostředník, Ph.D., Mgr. Roman Sirovátka)

23:00 Mineralogie-geologie – netradiční prohlídka stálé expozice (Mgr. Jan Bubal)

Projekce turnovských historických filmů (atrium muzea po setmění)

 

Dlaskův statek v Dolánkách (17:00–24:00)

Magická muzejní noc na Dlaskově statku se uskuteční v duchu podletí a svatojánských svátků. Program je určený především pro rodiny s dětmi, ale i pro všechny, kteří mají blízko k bylinkám, lidové magii, mají chuť se vrátit v čase o sto let zpátky a chtějí něco tvořit.

S hospodyní a jejími děvečkami a čeledíny si návštěvníci uváží devatero svatojánského kvítí, vyrobí plstěný věneček z ovčí vlny, na kamnech upečou topinku nebo vyrobí domácí tvaroh. Zjistí, jak vypadá tvarohová vomasta s bylinkami a na ohýnku upečou hady a jiná zvířata tvarovaná z těsta. Děti si poslechnou pohádku vleže na peci. Celý večer se bude zpívat a tančit, jak se o svatojánských nocích sluší.

Od jara do zimy – hospodářův rok – komentované prohlídky expozice s etnografkou Vladimírou Jakouběovou.

 

Dům přírody Dolánky (18:00–24:00)

Muzejní noc aneb Noční život v lese

Návštěvníci budou poznávat život lesa v noci. Všechny jeho zvuky po setmění jsou mnohem hlasitější, známá místa skoro k nepoznání, i ševelení větru ve větvích působí trošku děsivě. A právě noc je denní dobou, kdy řada lesních živočichů vyráží ven ze svých úkrytů. Jak se v lese po setmění chovat se návštěvníci naučí během muzejní noci v Domě přírody v Dolánkách.
Vstup zdarma do expozice a doprovodný program pro děti i dospělé.

 

Hvězdárna Turnov (18:00–23:00)

Za jasného počasí pozorování Slunce a planety Venuše.

 

Kemp Dolánky 

Posezení s hudbou a občerstvením (od 20:00).

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky