Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Příběh obnovy: Bičíkův statek v Příšovicích

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 15. 10. 2019 00:00
  • Rozvoj

Sdílet článek

Němí svědkové minulosti a pamětníci dávno zašlých časů — to jsou historické stavby. Jejich obnovu dlouhodobě podporuje z dotačního fondu Liberecký kraj; jednou mnoha z památek, kterým se potřebné péče letos díky krajským penězům dostalo, je Bičíkův statek v Příšovicích.

„Obce v našem kraji mají v majetku řadu nemovitých památek. Zvlášť pro ty menší je však oprava historických staveb velmi náročná. Je ale řada příkladů, kdy se je vedení obcí snaží, třeba i po menších etapách, obnovovat. Stejně jako ostatním žadatelům, i jim rádi pomáháme z dotačního fondu památky opravit,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Bičíkův statek je jedním ze symbolů Příšovic. Charakterizuje jej malebná brána a takřka pohádkové průčelí. Byl postaven před rokem 1600 a je unikátní nejen svou historií, ale i dochovanými konstrukcemi. Po celou dobu své existence byl prakticky v držení jednoho rodu. V roce 1984 ho Václav Bičík prodal obci Příšovice. Ta se o něj pečlivě stará a každý rok investuje do jeho obnovy a zachování pro budoucí generace. Statek je zapsán v seznamu nemovitých kulturních památek.

V minulých letech obec dala do pořádku štíty hlavní budovy, západního přístavku, stodoly a také severní zeď západního přístavku. Letos byly opraveny a ošetřeny šindelové střechy statku; náklady činily 236 615 korun, přičemž Liberecký kraj přispěl 30 procenty. Na podzim byl statek napojen na vodovod a v budoucnu přijde na řadu oprava plotu.

Statek je veřejnosti přístupný pouze při výjimečných příležitostech, jakou je třeba konání Dnů lidové architektury.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky