Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Povodňová situace v Libereckém kraji je stabilizovaná

Mgr. Langer Jiří

  • 29. 09. 2010 17:31
  • Školství

Sdílet článek

 

Situace na většině zatopených silnic na Frýdlantsku a Českolipsku se začíná pomalu zlepšovat, ale úplné opadnutí vody může trvat i několik dní.. Všechny provizorní mosty na silnicích II. a III. tříd v LK jsou v pořádku.

“Stav sesuvu na silnici I/10 u Dolánek mezi Turnovem a Malou Skálou je v tuto chvíli stabilní, průjezdní profil je zúžen a dopravu řídí semafory,” připomněl náměstek hejtmana pro dopravu Martin Sepp (ČSSD) s tím, že Ředitelství silnic a dálnic tento úsek monitoruje a chystá opatření na zajištění sesuvu a následnou opravu. (podrobněji viz tabulka v příloze)

Dnes dopoledne se sešli členové Povodňové komise LK k vyhodnocení situace.

„Povodňové komise ORP stále pracují. Hlásí, že situace se po noci zklidnila a výjimkou povodí Ploučnice, zejména v České Lípě, kde je stále 3. stupeň povodňové aktivity,“ uvedla náměstkyně hejtmana Lidie Vajnerová.

Jednotky dobrovolných hasičů odčerpávají vodu ze zatopených sklepů, zejména ve Višňové, Předláncích a Vísce, ale také v Pertolticích a Černousích, a v některých  obcích na Českolipsku.

Pověřené ORP a Povodí Labe a Ohře dnes dostanou od KSS LK a ŘSD formuláře na vyčíslení škod.

Bohužel, je jasné že byly poškozeny některé provizorně opravené komunikace, a také nasypané břehy některých řek, které byly zdevastovány  po srpnové povodni,“ uvedl náměstek hejtmana pro dopravu Martin Sepp, který se navíc obává příchodu mrazů a sněhu, které mohou škody ještě navýšit.

„Největší.újmu však způsobily tyto povodně na psychice lidí v zatopených oblastech, kteří nepřízeň počasí snášejí v letošním roce již poněkolikáté, a předpověď počasí není zdaleka povzbuzující,“ doplnil s tím, že po dohodě s obcemi budou do těchto oblastí opět vysláni psychologové PČR a HZS LK, případně neziskových organizací.

Ve většině obcí již začíná úklid naplavenin a odstraňování škod. Poškozené obce shromažďují nabídky firem i jednotlivců, které jim jsou schopny pomoci technikou, nářadím a dalšími prostředky.

Situace v ORP po noci:

 ORP Frýdlant – Voda rychle klesla, na celém území ORP již pouze max. 1. SPA. Povodňová komise (PK) naposledy zasedá dnes dopoledne.

ORP Liberec – Jeřice Mníšek 1. SPA, Nisa Liberec 1. SPA, Hrádek n. N. 2. SPA. Voda zvolna a soustavně klesá. Zatopená zůstává místní komunikace z Harcova na Lukášov a Jablonec n. N. Povodňová komise ORP se sešla v pondělí celá, od té doby její činnost suplují služební směny.

ORP Č Lípa – Situace se uklidňuje, menší toky již jen do 1. SPA, Robečský p. 2. SPA, Ploučnice Stráž p. R. 1. SPA, Č. Lípa 3. SPA, kulminace oproti předpokladům dříve – již před půlnocí. PK zasedla dnes v 9 hod.Zatopeno domů: Stružnice 24, Česká Lípa (Dubice) 7.

ORP Nový Bor – voda klesá, max. 1. SPA, pouze Sloupský potok těsně nad hranicí 2. SPA. Vyskytl se sesuv na obchvatu Okrouhlé – bude řešeno s KSS LK. Povodňová komise stále činná.

Vzhledem k tomu, že ORP situaci zvládají, dostatečné aktuální informace jsou na webových stránkách obcí a Libereckého kraje (http://www.kraj-lbc.cz a http://www.povoden.kraj-lbc.cz), a informace o situací na vodních tocích mohou občané získat na tel. číslech Povodí Labe 495 088 730 a Povodí Ohře 606 757 472,  byla činnost krizové linky Libereckého kraje pro občany LK prozatím ukončena.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky