Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Potravinová banka v Liberci funguje i díky příspěvku Libereckého kraje

Mgr. Langer Jiří

  • 21. 06. 2013 14:24
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Jako čtvrtá v republice zahájila i v Liberci provoz Potravinová banka Liberec (PBL), která je členem České federace potravinových bank. Posláním potravinových bank, které již fungují v Praze, Ostravě a v Litoměřicích, je boj proti hladu, chudobě a plýtvání.

Slavnostní otevření se uskutečnilo 20. 6. V nových prostorách Potravinové banky Liberec, v objektu bývalé pošty, vedle autobusové zastávky Dobiášova za účasti náměstka hejtmana pro resort životního prostředí a zemědělství Josefa Jadrného, náměstka primátorky pro ekonomiku Jiřího Šolce, vedoucího PBL v Liberci Jiřího Cermana a zástupců dodavatelů potravin, podporovatelů i samotných odběratelů potravinové pomoci.

„Liberecký kraj přispívá na provoz částkou 8 tisíc korun měsíčně na energie,“ připomněl náměstek hejtmana.

Potravinové banky shromažďují potraviny v podobě přebytků z prodeje, darů, sbírek a potravinové pomoci z EU. Tyto potraviny se pak prostřednictvím místních organizací, poskytujících veřejně prospěšné služby, zdarma dostávají k potřebným lidem.

Potravinová banka Liberec vznikla jako občanské sdružení v srpnu loňského roku. Za necelý rok se členům sdružení podařilo zajistit optimální prostory, tyto prostory mírně upravit a provést změnu účelu jejich užívání. Dále se povedlo sehnat sponzory a dodavatele potravin a oslovit odběratele. Toto by se samozřejmě nepodařilo bez významné pomoci podporovatelů, kterými jsou Statutární město Liberec, které poskytlo prostory za symbolický nájem, Liberecký kraj, který přispívá na provoz, Česká federace potravinových bank, která poskytla prvotní významnou finanční podporu, Liberecký kraj, Výbor dobré vůle a firmy: Termizo a.s., Teplárna Liberec a.s., Panflex, s.r.o. a Rommy agency.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky