Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Pořad v libereckém kostele uctí učitele národů Jana Amose Komenského

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 11. 03. 2022 11:01
  • Kultura

Sdílet článek

Významné výročí si připomínají celý svět, Česko i Liberecký kraj. Letos 28. března uplyne 430 let od narození učitele národů Jana Amose Komenského. Pod záštitou radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Květy Vinklátové a primátora statutárního města Liberce Jaroslava Zámečníka se 5. dubna v 19 hodin v libereckém kostele sv. Antonína Velikého uskuteční pořad, jenž památku tohoto myslitele, pedagoga, filosofa a spisovatele uctí.

 „Je až neuvěřitelné, jak nadčasové myšlenky se váží k této historické osobnosti. Jako každá osobnost, která svými myšlenkami nebo činy přesáhne svou dobu, ani Jan Ámos Komenský neměl jednoduchý život a takzvaně nebyl doma prorokem. Jeho význam se však ukázal v běhu času,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Návštěvníci komponovaného pořadu se vydají spolu s poutníkem na cestu Komenského Labyrintem světa a ráje srdce. Části díla přednese sólista Národního divadla Luděk Vele, hudbou celý pořad propojí třígenerační sbor složený z žáků základní školy ve Světlé pod Ještědem, Bohemia Chóru Fakulty pedagogické a sboru Aura Rosa Univerzity třetího věku Technické univerzity v Liberci pod vedením Jany Konvalinkové a čestného hosta, Anny Śtroda, z polské Univerzity Jana Amose Komenského v Lešně.

Komponovaný pořad svým slovem zahájí rektor Technické univerzity v Liberci Miroslav Brzezina a arciděkan P. Radek Jurnečka. V úvodu a závěru zazní společný zpěv přítomných  Ať mír dál zůstává s touto krajinou, což je volná parafráze textu Jana Amose Komenského napsaného roku 1650. Vstup je volný.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky