Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Populární Mapy kolem nás začínají v liberecké krajské knihovně

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 15. 10. 2019 00:00
  • Rozvoj
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Již pátým rokem se v Krajské vědecké knihovně v Liberci koná unikátní a veřejností vyhledávaná akce Mapy kolem nás, jejímž cílem je popularizovat mapy, nové technologie a jejich využití v praxi. Návštěvníci mohou od 15. do 17. října shlédnout výstavy, tematickou práci odborníků a vyslechnout zajímavé přednášky. Vstup je zdarma.

„Jsem rád, že zájem o tuto akci je čím dál tím větší, a to nejen z řad odborníků,“ řekl Jiří Löffelmann, radní pro životní prostředí, zemědělství a rozvoj venkova. „Častými návštěvníky jsou žáci základních i středních škol. Letos se nám jich přihlásilo téměř 800. Na projektu Mapy kolem nás totiž snadněji pochopí principy vizualizace a práce s mapovými aplikacemi,“ doplnil radní.    

Po tři dny si mohou zájemci mapy a nové technologie vyzkoušet zábavnou formou. Na jednotlivých stanovištích vyzkouší 3D tisk a skener, virtuální a rozšířenou realitu, měřicí přístroje, automobilový trenažér či zjistí, jak se užívají mapy při tvorbě počítačových her. Vedle toho jsou připraveny expozice, které vysvětlující fyzikální zákony ve vesmíru, zkouší znalosti z ptačího světa, nechávají nahlédnout do atlasové a mapové tvorby, přiblíží deskovou mapovou hru Tierra Demonical nebo představí orientační běh. Netradiční zážitek jistě přinese oblíbená Mapa vůní. Liberecký kraj, organizátor celé akce, připravil tradiční malování společné mapy příběhů s názvem Cesta časem.

Letos je akce rozšířena i o dvě zajímavé výstavy. K oslavám 100 let vojenské geografie a hydrometeorologie je připravena stejnojmenná výstava zachycující historické milníky i aktuálně řešená témata. Druhou výstavou jsou satelitní snímky pořízené v projektu Copernicus, které zobrazují planetu Zemi z ptačí perspektivy.

Ve večerních hodinách jsou pro veřejnost připraveny dvě zajímavé přednášky. V úterý 15. října od 17:00 budou odborníci z Vzdělávací kanceláře Evropské vesmírné agentury České republiky (ESERO) hovořit o pojetí hranic vesmíru, jeho historii i budoucnosti a dotknou se i mimozemských civilizací a s nimi spojených konspiračních teorií. Pro nadšené sportovce a cestovatele je ve středu 16. října od 17:00 připravena přednáška o dálkových pochodech a o přípravě na ně, doplněná o vyprávění z dálkového pochodu z Apalačské stezky, která měří neuvěřitelných 3.500 km. Na akci, výstavy i obě přednášky je vstup zdarma.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky