Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Poptávka po voucherech Regionálního inovačního programu stále roste

Ing. Karolína Vičanová

manažer projektu Regionální stálá konference

  • 23. 04. 2019 00:00
  • Rozvoj

Sdílet článek

Dne 17. dubna se konalo další zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace v Libereckém kraji (RVVI), která je poradním orgánem samosprávy kraje pro realizaci cílů Regionální inovační strategie Libereckého kraje (RIS3). Mezi hlavní témata programu zasedání RVVI patřilo například zhodnocení Regionálního inovačního programu nebo informace o připravovaném projektu Smart akcelerátor II Libereckého kraje.

Podnikatelům, kteří své nápady na inovace výrobků či služeb potřebují ověřit ve spolupráci s výzkumníky, (například vytvořit prototyp, provést speciální měření, apod.), nabízí Liberecký kraj již od roku 2011 tzv. inovační vouchery, které podporují společné projekty podnikatelů a výzkumných organizací. Tyto vouchery byly v loňském roce v rámci Regionálního inovačního programu rozšířeny o nabídku tzv. startovacích a technologických voucherů, které jsou zaměřeny jednak na specifické potřeby začínajících podnikatelů, jednak na aktivity potřebné pro ověření technologie před uvedením na trh. Podle výsledků takto nově koncipované výzvy se nabídka setkala se zájmem, který převýšil připravený objem finančních prostředků pro výzvu.

„Od roku 2012 do roku 2018 je alokace Regionálního inovačního programu pravidelně navyšována, konkrétně od necelého 1 milionu v roce 2011 k téměř 3,5 milionu v loňské výzvě, a to hlavně z důvodu zvyšujícího se zájmu o tuto formu podpory“, uvedla členka rady kraje Ing. Radka Loučková Kotasová, pod jejíž rezort se podpora výzkumu, vývoje a inovací řadí. „Informace o vyhlášeném dotačním programu je však potřeba nadále šířit mezi další potenciální žadatele“, zdůraznila a požádala členy Rady VVI o distribuci těchto informací.

Na program jednání Rady VVI se dostal i projekt Smart akcelerátor II Libereckého kraje (dále SALK II), který je v současnosti připravován ve spolupráci Libereckého kraje a ARR – Agentury regionálního rozvoje. Bude zaměřen na přípravu dalších projektů a intervencí pro rozvoj inovačního prostředí v kraji, aktivity komunikace, mapování potřeb, vzdělávání, propagaci, přenos dobrých praxí apod. Konkrétní podoba jednotlivých aktivit bude projednávána v rámci připravovaných otevřených konzultačních platforem (pracovních skupin). Data konkrétních jednání budou včas zveřejněna. V případě zájmu o podrobnější informace se prosím obracejte na kontakt ris3@kraj-lbc.cz.

Připravovaný projekt bude navazovat na právě probíhající Smart akcelerátor I Libereckého kraje, jehož doba realizace vyprší dne 30. 9. 2019. Bližší informace jsou k dispozici na odkazu /page1874/rozvojove-dokumenty-strategie-rozvoje-lk-a-program-rozvoje-lk/strategie-inteligentni-specializace-ris3. Pro SALK II se připravuje několik změn, které napomohou k posunu prostředí konkurenceschopnosti regionu. Ucelenější návrh o podobě projektu bude prezentován na dalším zasedání rady, které by se mělo konat v červnu.

Členové si rovněž vyslechli zhodnocení dosavadní práce Libereckého podnikatelského inkubátoru Lipo.ink, které představil jeho ředitel Philipp Roden. Zmíněné byly rovněž i pozvánky na akce a setkání, které se chystají na území Libereckého kraje k podpoře podnikání a inovací.

Prezentace z jednání a kompletní program je k dispozici ke shlédnutí zde.

Tato aktivita je hrazena z projektu "Smart akcelerátor Libereckého kraje", reg. č. CZ.02.2.69/0.0/0.0/15_004/0000848

logolinka_rozsirena_barevna

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky