Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Policejní specialisté učí zdravotníky českolipské nemocnice jak si poradit s agresory

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 20. 05. 2015 12:44
  • Zdravotnictví

Sdílet článek

Útok ozbrojence, střelce nebo vyšinutého člověka v tak otevřené instituci, jakou je nemocnice není vůbec vyloučený. V českolipské nemocnici proto právě probíhá školení zdravotníků v dovednosti jak zpacifikovat agresory. Lékařům a sestrám radí, ale i ukazují řešení modelových i reálných situací policejní specialisté, zabývající se touto problematikou.

„V dnešní době se ve společnosti najdou lidé, kteří z různých důvodů, ať již náboženských, rasových, osobních či psychických, mají potřebu ublížit lidem ve svém okolí nebo je i připravit o život,“ uvedl lektor Jiří Basl. „Jejich útok přichází nečekaně a většinou je velmi brutální a šokující.“ Podle něj, může k útoku dojít prakticky kdekoliv a objekty nemocnice patří mezi nejrizikovější místa těchto útoků. „Z těchto důvodů je důležité věnovat pozornost svému okolí. Člověk, který se seznámí s problémem předem a začne o něm uvažovat, pak v nebezpečné situaci zareaguje rychleji a většinou správně,“ řekl Basl.

Zdravotníci v České Lípě se zatím setkávají především s agresivitou a napadáním od opilců nebo lidí pod vlivem drog. Přestože jim chtějí pomoci. Slovních útoků je nepočítaně. Ještě snesitelné je urážení zaměstnanců. Někdy dochází k přímému násilí. Útočníky pak musí zpacifikovat vyšší počet personálu a často je třeba i pomoc policie. Pro zdravotníky je tedy důležité naučit se takové situace zvládat a útoky odvrátit. Stejně jako zvládat doporučené postupy pro minimalizaci rizika a organizace pacientů v těchto krizových situacích.

Během vzdělávací akce „Ozbrojený útočník v nemocnici“, se od zkušených policejních instruktorů a vyjednávačů dozvěděli jakou volit taktiku v těžkých krizových situacích, které v době jejich služby mohou kdykoliv nastat. Nejde jen o „standardní“ vyhrožování násilím, ale zejména zbraní, výbušninou případně nebezpečnou látkou. Policisté učili personál nemocnice krizové komunikaci, i jak řešit barikádové stavy, braní rukojmích, vyhrožování nebo hrozbu násilím dalším osobám.

„Naši lidé jsou nadšení, o kurz je opravdu velký zájem, bohužel kvůli kvalitě tohoto školení je omezen počet účastníků, na každou akci může pouze pětadvacet zdravotníků,“ sdělila Lucie Křivánková z odboru řízení lidských zdrojů NsP. „Chystáme ještě další termíny.“  Toto školení je v souladu s doporučeným programem prevence Policie České republiky.

TZ NsP Česká Lípa/Petr Pokorný                                                 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky