Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Pohádkový festival v Rokytnici připomene autora Malé Čarodějnice

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 14. 08. 2023 11:50
  • Kultura

Sdílet článek

Rokytnice zní. Tak se jmenuje hudebně literární festival, jehož druhý ročník se uskuteční od 16. do 20. srpna v Rokytnici nad Jizerou. Cílem organizátorů, violistky Barbory Linke-Holické a členů Barlen ensemble, je nahlédnout česko-německou minulost podhorského kraje právě optikou muziky a literatury. Vítáni jsou (nejen) milovníci vyprávění a pohádek.

Letos je tomu sto let od narození vynikajícího, německy píšícího tvůrce knih pro děti Otfrieda Preußlera, autora Malé čarodějnice nebo Čarodějova učně. Preußler se narodil v Liberci. „Mládí prožil na Dolní Suché u Hrádku nad Nisou, kde byl jeho otec řídícím učitelem,“ upozornil hejtman Martin Půta. Celý život literát s láskou vzpomínal na Jizerské hory a Krkonoše. Veškerou inspiraci čerpal podle vlastních slov z Pojizeří a z vyprávění své české babičky Dory.

„Myslím, že snad každé dítě má nebo by mělo mít ve svém čtenářském repertoáru knihy Otfrieda Preußlera. Určitě řada z nich viděla skvělý animovaný film Čarodějův učeň. Pokud ne, určitě rodičům doporučuji tomuto skvělému autorovi věnovat pozornost a knihy do dětských knihoven zařadit. Jsem ráda, že rokytnický festival vzpomněl významné výročí a že se celý věnuje tomuto mimořádnému libereckému rodákovi,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Festival proto začne projekcí filmu režiséra Karla Zemana Čarodějův učeň. Snímek vznikl krátce po vydání Preußlerova románu Krabat. Režiséra oslovilo německé studio a Zeman tajemné lužicko-srbské legendě vtiskl neopakovatelnou filmovou podobu. V úvodu večera zazní čtení ze spisovatelových vzpomínek, přeložených z němčiny exkluzivně pro festival.

Vrcholem Preußlerovy lásky k místním horám je kniha pohádek Moje knížka o Krakonošovi, kterou sepsal na sklonku života. Úryvky z tohoto díla doprovázené hudbou Václava Trojana si bude možno vyposlechnout na slavnostním koncertě 18. srpna v kostele svatého Michaela v Rokytnici nad Jizerou.

V pohádkovém duchu se ponese i závěrečný festivalový koncert, který se bude konat 20. srpna na témže místě. Publikum prožije kouzlo slavné pohádky hudební historie, pohádky Péťa a vlk od Sergeje Prokofjeva, od jehož smrti letos uběhlo sedmdesát let. Vyprávět ji bude herec a hudebník Ondřej Brousek.

Během obou koncertů se kromě pořádajícího Barlen ensemble  bude možné těšit na špičkové hudebníky z České republiky a z Německa, jakými jsou například hornista Radek Baborák,  klarinetista Marco Thomas či flétnista Aaron Dan. Všechny pořady bude doprovázet prodejní výstava knih Otfrieda Preußlera a dalších autorů.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky