Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Podzim v Krkonoších láká na Zapadlé vlastence i Pojizerský Pacifik

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 27. 11. 2023 15:03
  • Cestovní ruch
  • Rozvoj

Sdílet článek

Příjemné podzimní dny s rodinou nebo přáteli lze strávit v Krkonoších. Chladný a čerstvý vzduch těchto českých nejvyšších hor dokonale pročistí hlavu a plíce a mnoho zajímavého tu mohou podniknout aktivní turisté i ti, kteří jedou do hor za relaxací a odpočinkem.

„Sice už půjdete místy sněhem, ale ještě stále můžete na výlet vyrazit bez lyží. Trochu po cestě vymrznout a potom si dát v útulné hospůdce punč nebo grog, už to samo může být pro výletníky součástí pěkného zážitku,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Vystoupat lze také k prameni největší české řeky Labe, a to buď z Harrachova nebo ze Špindlerova Mlýna, kde je možné ještě využít lanovku na Medvědín a cestu si trochu zpříjemnit. Od Vrbatovy boudy na Zlatém návrší vede cesta směrem k Pančavskému vodopádu. Nejvyšší vodopád v České republice s výškou 148 metrů se nachází přibližně kilometr od Labské boudy. Více vody bude mít zase na jaře při tání sněhu, ale i teď stojí za to.  A nejstarší turistickou trasou v Krkonoších – Harrachovou cestou – pak podél Labe do Labského dolů a zpátky do Špindlerova Mlýna. 

Podzimní výlet vlakem umožní Pojizerský Pacifik – lokální železniční trať klikatící se podél řeky Jizery na trase z Martinic v Krkonoších do Rokytnice nad Jizerou. Proveze západními Krkonošemi a umožní v poklidu sledovat krajinu za oknem. Kdo chce, může dojet až do Jablonce nad Jizerou a vydat se po starých krkonošských cestách do Pasek nad Jizerou – do kraje zapadlých vlastencůVe tamním Krkonošském muzeu se nalézají sbírky, které připomínají historii a život české horské obce: hospodářství, řemesla, zpracování lnu, soustružení dřeva, navlékání korálků, odkazy divadelní a hudební tradice a taky pohyblivý betlém bratří Škrabálků z počátku 20. století.

Na protějším kopci – ve Vysokém nad Jizerou – mají nachystané nejkrásnější výhledy.  Ať už turisté vyrazí k Marinkovu kříži, soše svatého Josefa ve Sklenařicích, nebo na další doporučená místa, otevřou se před nimi barevná panoramata, která nabízí jenom Krkonoše. 

Návštěvníky zve i Rokytnice nad Jizerou. Nad městem v lesoparku nedávno vyrostly vyhlídky z dílny architektonického studia Mjölk. Hlídka na Stráži a další znázorňují postavy ze znaku města. Lehké stavby ze dřeva a oceli přibližují návštěvníkům nejen perspektivu vzdálených horských hřebenů, ale také intimitu lesního prostředí. Jsou přístupné zcela zdarma a nabídnou neopakovatelný pohled na rokytnické údolí, panorama Lysé hory a Kotle, ale i nádherné výhledy do Pasek a Vysokého nad Jizerou.

Ani děti se na podzim nebudou v Krkonoších nudit. 4 dny ve 3 krkonošských údolích zvládnou hravě – co třeba Stezka korunami stromů, dětský park Kabinka, pohádková stezka v Malé Úpě, questy, Lufťákova stezka? Stačí si jen vybrat. 

Pro více tipů stačí sledovat facebookový profil Region Liberec a podělit se s dalšími oblíbenými místy, které lze navštívit v podzimním období. Za návštěvu stojí také oficiální stránky Krkonoš.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky