Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Podstávkové domy na severu Čech nalákaly o víkendu tisíce zájemců

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec

  • 29. 05. 2024 12:59
  • Cestovní ruch
  • Kultura

Sdílet článek

Tisíce zájemců si o víkendu 25. a 26. května při akci Den otevřených dveří podstávkových domů na území severních Čech od Šluknova po Frýdlant prohlédly klenoty lidové architektury – podstávkové domy, které jsou typické právě pro místní krajinu.

Navzdory tomu, že byl víkend nabitý různorodým programem, kterému vévodilo MS v hokeji a na severu Čech cyklozávod Tour de Feminin, byla návštěvnost Dne otevřených dveří podstávkových domů nadstandardní. Jednotlivými domy prošly desítky návštěvníků, jinými více než 150 osob.

Oživením programu Dne otevřených dveří podstávkových domů byly i tři komentované prohlídky v Mařenicích, Krompachu a Rumburku, kterých se zúčastnilo více než 150 osob. Celkem se prohlídek individuálních domů zúčastnilo přes dva tisíce zájemců, mezi kterými převládali Češi, ale dorazily i menší skupiny z Německa a Polska.

Akce se setkává s nadšenými ohlasy od návštěvníků, ale i od majitelů domů, kteří mohli například představit tradiční způsoby používané při stavbě podstávek, své zkušenosti s rekonstrukcemi a jednotlivými řemesly. Velkým přínosem byly sdílené zkušenosti a dokonce návštěvy původních majitelů, respektive jejich potomků. „Největším překvapením byl pravnuk majitele zdejších skláren, který vlastnil naši chalupu asi 30 let na začátku minulého století. Ten dojel až z Prahy kvůli tomu, že se doslechl o otevření domu svých předků,“ uvedla jedna z majitelek domu na Práchni

Přestože Den otevřených dveří byl na české straně naplánován na sobotu 25. května, tak i v neděli se návštěvníci dostali do vybraných domů díky vstřícnosti majitelů. „Akce byla unikátní a měla velký ohlas, už od deseti hodin jsem měl prohlídky až do půl šesté, poté byl koncert, kde se lidé museli natlačit, kam to šlo, a poslední prohlídku jsem dělal kolem osmé… za mě vynikající akce, myslím, že se u mne protočilo zhruba dvě stě lidí,“ hodnotil další majitel zapojeného domu z Jítravy.

V reakci na zvyšování povědomí o kulturním dědictví severních Čech vzniká i kalendář kulturních akcí Léto v podstávce, který se bude postupně doplňovat. Kalendář i více informací o podstávkových domech a akcích s nimi spojených se nalézá na webu http://doluzihor.cz nebo na facebookovém profilu Lužické hory a Podještědí – Neobjevený klenot severu.

Den otevřených dveří podstávkových domů pořádala destinační agentura DMO Lužické a Žitavské hory za podpory Libereckého kraje.

 

TZ: DMO Lužické a Žitavské hory

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky