Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Podještědí ve znamení papíru: zdislavská manufaktura Papyrea zve na workshopy

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 14. 10. 2019 00:00
  • Rozvoj

Sdílet článek

Uprostřed Podještědí, v obci Zdislava, se nalézá rodinná manufaktura — ruční papírna Papyrea. Její provozovatelé vyrábí ruční papír, pořádají víkendové kurzy, přednášky, rukodělné dílny pro děti i dospělé, nabízí teambuildingové aktivity, pohodu i aktivní odpočinek. K výrobě papíru tu slouží nejen původní materiály, jakými jsou len, konopí a bavlna, ale i juta, sisal, vodní hyacint, papírenská moruše či sloní nebo koňský trus.

„Papírna Papyrea významně obohacuje pestrou paletu tradičních řemeslníků v našem kraji. Její majitelé nepracují jen s tradicí samotnou, ale uplatňují také řadu současných nápadů. Třeba novodobou grafiku na výrobcích nebo používání semínek bylin či květin jako součásti papíru, přičemž po namočení papíru vyklíčí nové rostliny. A místo, kde papírna působí, je balzám na duši,“ říká Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Papír se ve Zdislavě rodí podle historických výrobních postupů čerpáním na síto. Japonská technika výroby papíru pochází ze šestého století našeho letopočtu, zachovala se v původní podobě dodnes a je zapsána v nehmotném dědictví UNESCO. Kdo chce, může si výrobu vyzkoušet: třetím rokem papírna úspěšně uskutečňuje projekt jednodenních workshopů

„Ponořit ruce do kádě s papírovinou, vytvořit arch papíru a na konci dne ho suchý držet v ruce je zážitek, který mě nepřestává bavit ani po dvaceti letech. To samé čeká účastníky kreativních dílen, ráno se budou dívat na mokrou směs v kádi a odpoledne budou mít ze svého papíru hotový nějaký výrobek,” říká papírník Michal Gorec.

Účastníci se dozvědí o historii ruční výroby papíru, používaných materiálech, v našem případě hlavně papír ze lnu, konopí a bavlny. V dopoledních hodinách se naučí samotnou výrobu, každý si vyrobí desítky archů. Odpoledne pak věnují produktům z vyrobeného papíru — přáním, obálkám, ale i knižní vazbě, linorytu a technikám barvení mramorováním.

Letos nově je v nabídce i knihtisk. Prostřednictvím workshopů se tak zájemci seznámí s historií knihtisku v Evropě a na ručním knihtiskovém stroji budou tisknout  pohlednice, přání a další tiskoviny.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky