Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Pod Lidovými sady není protiletecký kryt. Průzkumy odhalily jen staré šachty

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec

  • 19. 09. 2024 13:00
  • Kultura

Sdílet článek

Na tajemné zasypané podzemní prostory narazili dělníci v srpnu během rekonstrukce libereckého kulturního centra Lidové sady. Podle dostupných informací bylo možné, že jde o protiletecký kryt z druhé světové války a bylo potřeba vše bedlivě probádat.

„Po objevení otvorů do možných podzemních prostor pod objektem Lidových sadů jsme postupovali podle zákona. Vzhledem k informacím, které jsme měli z historických pramenů, jsme museli počítat s možností protileteckého krytu z druhé světové války. Přizvaní pyrotechnici však tento předpoklad nepotvrdili, což máme doložené odbornou zprávou. Rekonstrukce Lidových sadů tak pokračuje,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Stavební firma objednala pyrotechnický průzkum. Na místo dorazili pracovníci Severočeského muzea v Liberci, aby pomohli odhalit taje podzemí a prokázat, zda jde o kryty či ne.

Průzkum prokázal, že výkop pod podlahou hlavního sálu představuje větrací šachtu; druhý objev na terase pak je pozůstatkem vodovodní či kanalizační šachty. Nyní tak lze vyloučit existenci protileteckého krytu napojeného na budovu Lidových sadů; soupis z roku 1945 však dokládá, že kryt o délce 45 metrů se nalézá pravděpodobně pod parkem, nebo částečně pod zahradou kulturního centra. 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky