Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Po stopách Karoliny Světlé: vydejte se do přírody naučnou stezkou ve Světlé pod Ještědem

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 10. 12. 2020 15:11
  • Sociální

Sdílet článek

Nejen pro milovníky literatury a děl Karolíny Světlé je určena naučná stezka v okolí Světlé pod Ještědem. Seznamuje s inspirativní krajinou Podještědí, dílem této romantické autorky a hrdiny jejich knih. Návštěvníci se mohou zaposlouchat do audio ukázek a kochat se výhledy do kraje u jednotlivých zastavení.

„Snad každý z nás si pamatuje tak málo oblíbenou „povinnou četbu“ ve škole. Tam jsme museli Karolínu Světlou číst. A až po letech jsme se k jejím románům dostali „dobrovolně“. Vesnický román nebo třeba Kříž u potoka pro nás potom byly objevem. Karolína Světlá je autorka, která dalece přesáhla náš region a rozhodně si zaslouží naši pozornost,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Trasa naučné stezky je dlouhá 7,5 kilometru a čeká na ní 12 zastavení. Vytváří kruh, to znamená, že procházku mohou zájemci začít u zastavení č. 1 u kostela ve Světlé pod Ještědem, vydat se k dalším panelům a skončit u zastavení č. 12 na druhé straně kostela.

Každý panel se zaměřuje na důležitý aspekt týkající se Karolíny Světlé a rozvíjí ho jak textově, tak obrazově. Naučná stezka je vedená převážně po malém okruhu zelené turistické trasy známé z map jako Cesta Karolíny Světlé. Na dvou místech je však tato trasa zcela nově přeznačena: došlo k propojení Jiříčkova a Světlé pod Ještědem přes hřbitov úsekem se žlutým značením a od Kříže u potoka se k Sedmi javorům pokračuje malebnou a klidnou cestou mezi domky v Rozstání.

Na dvou zastaveních byly vytvořeny originální odpočinkové lavičky. Pro příznivce geocachingu je tu v terénu umístěno 5 „keší“, vztahujících se k tématu Karoliny Světlé.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky