Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Oslavy 160 let železniční tratě Liberec – Hrádek nad Nisou – Žitava

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 29. 10. 2019 00:00
  • Doprava
  • Rozvoj

Sdílet článek

První listopadový víkend zve na jízdy historickými vlaky na trati z Liberce do Žitavy. Liberecký kraj a dopravce Die Länderbahn připravily speciální jízdy v rámci oslav 160 let této železniční tratě.

Dopravce Die Länderbahn, který provozuje v kraji oblíbené vlaky Trilex, vypraví historické vlakové soupravy. Ty budou taženy historickou parní a dieslovou lokomotivou. V sobotu 2. listopadu od 10 do 17 hodin zpestří program oslav hasičská technika, provoz dvoucestného vozidla ve stanici Hrádek nad Nisou a trenažer pro strojvedoucí.

Přesně 1. prosince 2019 to bude již 160 let, kdy vyjel první vlak na železniční trati z Žitavy do Liberce. Trať si od svého vzniku v roce 1859 prošla složitým vývojem, kdy po velkém počátečním očekávání přišly časy méně šťastné, protože se část spojení v poválečném období vůbec nevyužívala. Následně byl provoz obnoven v omezeném rozsahu. Nový život trati vdechl v roce 2010 projekt Trilex, který ve společné objednávce Libereckého kraje, německého dopravního svazu Horní Podluží a Ústeckého kraje zajištuje pravidelnou osobní dopravu moderními motorovými vozy z Liberce do Hrádku a dále přes Žitavu až do Varnsdorfu.

Oslavy se konají také na nedávno opraveném vlakovém nádraží v Žitavě, kam se cestující mohou historickými vlaky stylově dopravit podle zvláštního jízdního řádu.

zdroj úvodní fotografie: vlaky.net

  • Jízdní řád zvláštních vlaků 2 (.pdf)
    242 kB
    29. 10. 2019 11:55

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky