Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Oslava map a souvisejících technologií 

Bc. Lenka Klimentová

odborný zaměstnanec

  • 02. 10. 2018 00:00
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Po tři dny budou hlavním tématem mapy, jejich minulost i budoucnost. Akce pro školy a veřejnost zaměřená na propagaci map, geografických informačních systémů, sběru dat i nových technologií, které s touto problematikou souvisí, se koná od 9. do 11. října v Krajské vědecké knihovně Liberec pod záštitou radního Jiřího Löffelmanna, pověřeného řízením rezortu životního prostředí, zemědělství a rozvoje venkova. Na programu se podílí osm organizací a vypomáhají tři střední školy. Akce je součástí aktivity Zdravý Liberecký kraj.

Tematicky je rozdělena na části Mapy a hry, Mapy a profese, Mapy a vzdělávání a Mapy a umění. Hravou a zábavnou formou ukážeme  různé druhy a různá využití map - jak v praxi (vysoce odborná tvorba a využití map v krizových situacích při vojenských operacích od Geografické služby Armády ČR, mapy z oblasti životního prostředí, vývoj map pro herní aplikace), tak pro relaxaci a zábavu (v deskových, počítačových i outdoorových hrách, při turistice, pro navigaci, požitkové mapy). Účastníci si budou moct prohlédnout a vyzkoušet nové technologie - virtuální realitu, rozšířenou realitu, 3D tisky a 3D skenování. Letos nově bude možné zavítat až do vesmíru v rámci programu Vesmír na dlani.

Součástí programu budou odpolední přednášky. V přednášce Mapy budoucnosti (9. října od 17 hodin) Jaroslav Bengl z Vývojového centra Google z Curychu představí nové mapové technologie a postupy společnosti Google. Nezapomene zmínit, co vše se může stát při mapování Street View a také jak vizionář Google - Ed Parson - vidí vývoj a využití map v budoucnosti.

Druhý večer (10. října od 17 hodin) to bude komponovaná přednáška o geografii boje. Jak vypadá příprava a použití map pro krizové nebo bojové situace v Armádě ČR představí pplk. Jiří Skladowski, náčelník odboru geografického zabezpečení ve Vojenském geografickém a hydrometeorologickém úřadu v Dobrušce. A jak se připravují mapy a virtuální krajina pro počítačové hry s vojenskou tematikou, co mají s těmi skutečnými společné a čím se naopak liší, představí Ivan Buchta, kreativní ředitel slavného českého herního studia Bohemia Interactive a.s.

Během celé doby akce bude probíhat malování komponované Mapy příběhů. Letos s podtitulem Ztracené světy. „Loňská mapa Země malého čaroděje včetně stejnojmenné počítačové simulace, kterou vytvořila paní Irena Košková z Krajského úřadu, měla úspěch nejen v Česku, ale i ve světě,“ připomněl Jiří Löffelmann.

Od začátku akce až do 25. října bude k vidění také doprovodná výstava „Úžasná Země“ odhalující krásu naší planety na unikátních záběrech z družic Copernicus.

Informace o akci, včetně materiálů ke stažení:

http://atlas.kraj-lbc.cz/mapy-kolem-nas

https://www.facebook.com/mapykolemnas/

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky