Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Opuštěné objekty a stavby opět ožívají!

Ing. Vrzáčková Petra

vedoucí oddělení projektů financovaných z ESI fondů

  • 15. 08. 2013 10:06
  • Rozvoj

Sdílet článek

Ve čtvrtek 15. srpna 2013 v 10 hodin proběhne ve vestibulu Městského úřadu Jičín, Žižkovo náměstí č.p. 18 vernisáž putovní výstavy o úspěšných projektech revitalizací a nového využití ještě nedávno zpustlých objektů brownfields na území Libereckého kraje. Vernisáže se za Liberecký kraj zúčastní Ivana Hujerová, členka Rady kraje pověřená řízením resortu hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů a rozvoje venkova. Za ARR - Agenturu regionálního rozvoje spol. s.r.o. jako realizátora výstavy přijede jednatel Ing. Martin Dušek a za město Jičín výstavu zahájí místostarosta Mgr. Petr Hamáček.

Účelem této výstavy je představení úspěšně revitalizovaných objektů z libereckého regionu včetně zmínky o jejich historii a současnosti. „Tímto počinem chceme ukázat příklad dobré praxe, kdy opuštěné objekty nemusí být jenom ostudou ve svém okolí, ale naopak mohou být příležitostí,“ říká Ivana Hujerová. Zároveň zde budou prezentovány i v současnosti připravované nové projekty. Řada objektů byla zrekonstruovaná z dotací Evropských fondů s kofinancováním ze strany měst a obcí, některé pak ze soukromých zdrojů. V loňském roce proběhla tato putovní výstava již v Liberci, v Jablonci nad Nisou, v Semilech, v Hrádku nad Nisou a ve Frýdlantu.

Jako brownfields (toto označení vzniklo v 60. letech 20. století v USA) se označují objekty, které již ztratily původní význam a využití a dnes chátrají. Nemusí to být nutně jen výrobní objekty, jako jsou staré továrny nebo sklady a haly. Mezi brownfields řadíme také opuštěné zemědělské objekty, objekty občanské vybavenosti (např. nevyužívané kulturní domy nebo obchody) nebo vojenské stavby, a to bez ohledu na typ vlastnictví. „V Libereckém kraji evidujeme v podrobné databázi bezmála 400 objektů. Snažíme se aktivně propojovat nabídku s poptávkou a fungovat jako specializovaná realitní kancelář. Se souhlasem majitelů nabízíme jejich objekty potencionálním investorům,“ říká Martin Dušek. Ne každý objekt je však vhodný pro další využití. Takové by potom měly být vhodným způsobem postupně odstraněny.

Výstavu lze shlédnout od 15. srpna do 4. září 2013 v úředních hodinách Městského úřadu Jičín.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky