Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Ohlédnutí za seminářem

Ing. Körteltová Martina

vedoucí oddělení projektů financovaných z ESI fondů

  • 28. 11. 2014 09:31
  • Rozvoj

Sdílet článek

V úterý 25. listopadu 2014 se uskutečnil seminář "Brownfields a greenfields Libereckého kraje" pod záštitou Ivany Hujerové, členky rady kraje pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů a rozvoje venkova, který se zaměřil zejména na téma „hnědých ploch“ neboli brownfields. Záměrně byl seminář situován do prostor nové iQLANDIe v Liberci, která ještě v nedávné podobě nebyla tak atraktivním a navštěvovaným místem. Byl to rovněž brownfield, který nemusel být zbourán jako jiné lokality a našel své vhodné využití. Liberecký kraj se snaží podporovat podobné záměry právě například předáváním informací, které byly předmětem zmiňovaného semináře.

Liberecký kraj prezentoval své dosavadní aktivity v této oblasti. Jde o správu databáze brownfields, pořádání seminářů, tisk publikací, osvětu formou televizních spotů a poskytování poradenství ohledně možností získání dotace zejména z veřejných zdrojů.

„Hledáme možnosti, jak těmto lokalitám pomoci a získat zájem investorů. K již zmiňovaným aktivitám kraje bych ráda doplnila informaci o manuálu na odstranění nevyužitelných lokalit, který byl rovněž zpracován Libereckým krajem. Tato studie na konkrétní lokalitě popisuje jednotlivé kroky majitele zchátralého objektu, který se rozhodl objekt zbourat. Tento výstup hodnotím z praktického pohledu jako významný a podobné projekty ráda podpořím i v dalších letech. Ať se jedná o aktualizaci tohoto manuálu či jiné podklady, které mají smysl a využití.“ Takto zhodnotila aktivity kraje v této oblasti Ivana Hujerová. 

Na realizaci semináře se podílely zástupkyně agentury CzechInvest, které představily dotační možnosti z Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost. Další operační programy se zaměřením na revitalizaci brownfields byly nastíněny zástupkyní ARR – Agentury regionálního rozvoje, spol. s r. o. Nechybělo ani představení úspěšně revitalizovaných lokalit brownfields. 

„Naším záměrem je prezentovat příklady dobré praxe. K tomuto účelu jsme zvolili i putovní výstavu s panely, na kterých jsou jednotlivé lokality představeny ve své původní a nové podobě.   Takto bylo zpracováno již 26 lokalit, evidujeme jich o něco více. Není jich mnoho, protože dojít až do finále představuje zpravidla velmi dlouhou cestu. Vyřešit majetkové náležitosti, objektivně zhodnotit rizika a náklady revitalizace, projít procesem schvalování projektu, pokud vlastník žádá o finanční podporu. Taková vytrvalost má můj obdiv,“ doplnila Ivana Hujerová. 

 

Na uvedeném odkaze naleznete příspěvky jednotlivých přednášejících:

PREZENTACE

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky