Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Oddělení matrik krajského úřadu chystá seminář pro oddávající

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 08. 02. 2019 00:00
  • Rozvoj

Sdílet článek

Jak na civilní svatební obřady? K tomuto tématu chystá oddělení matrik a státního občanství krajského úřadu seminář pro nové starosty, místostarosty a zastupitele. Seminář se bude konat ve čtvrtek 14. února 2019 od 9 do 12 hodin v multimediálním sálu budovy krajského úřadu. K účasti jsou pozváni i všichni současní matrikáři.

Pořadatelé akce připravili výklad základních pojmů týkajících se manželství a civilního svatebního obřadu. Účastníci obdrží i pracovní materiál, se kterým budou společně pracovat.

„Vysvětlíme si, jak a ve kterém okamžiku manželství vzniká. Zkusíme se připravit i na nečekané situace, které by mohly u obřadu nastat. Například, jak má oddávající a matrikář zareagovat a poradit si s tím, když snoubenec neřekne ano, nebo řekne ne,“ vysvětlila Mgr. Jaroslava Ježková vedoucí oddělení matrik a státního občanství Krajského úřadu Libereckého kraje.

V poslední době se mnoho obřadů provádí mimo obřadní místnosti. Konají se například na nejrůznějších turisticky zajímavých místech, na sportovištích, zámcích, statcích či v domácím prostředí. I to bude součástí programu semináře.

„Povíme si i něco o tom, jak si připravit slavnostní projev, jak se zbavit trémy či co si vhodného na sebe obléci. K tomu jsme přichystali videoukázky z obřadů,“ dodala Ježková.

Semináře se zúčastní i dlouholetý oddávající ze statutárního města Jablonec nad Nisou, Mgr. Petr Tulpa, současný náměstek hejtmana pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti. „Poprvé jsem byl v roli oddávajícího již v dubnu roku 2003. Rád bych se proto s posluchači podělil o své zkušenosti a zážitky ze svatebních obřadů,“ uzavřel náměstek Tulpa. 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky