Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Obnovy památek pokračují, kraj opět pomůže individuálními dotacemi

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 11. 09. 2024 10:36
  • Kultura

Sdílet článek

Cibulovitá báň věže kostela sv. Bartoloměje v Žandově a sklářské muzeum v Kamenickém Šenově se dočkají obnovy, a to díky individuálním dotacím od Libereckého kraje. Rozhodli o tom na svém včerejším jednání krajští radní. 

Rada kraje konkrétně na svém včerejším jednání schvalovala poskytnutí účelové dotace městu Žandov na projekt s názvem „Obnova cibulovité báně věže kostela sv. Bartoloměje v Žandově“. Rozpočet projektu na období 2024 činí celkem 6.345.369,37 korun včetně DPH. Dotace Libereckého kraje bude činit jeden milion korun, což je 15,76 % z celkových výdajů projektu.

Kostel sv. Bartoloměje ve městě Žandov je původně gotický kostel, který byl přestavěn v letech 1540 a 1682. Současná podoba odpovídá úpravám v pozdním baroku z roku 1775, kdy byla ke staršímu presbytáři přistavěna loď s plochým stropem. Kostel na přelomu tisíciletí vyhořel, shořela i typická barokní cibulová báň, která bude po provizorním zastřešení znovu obnovena,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

Město Kamenický Šenov podalo žádost o poskytnutí individuální dotace na projekt s názvem „Oprava muzea 2024“. Jeho rozpočet na období 2024 je celkem 4.029.298,97 korun včetně DPH. Dotace Libereckého kraje bude činit 1 milion korun, což je 24,82 % z celkových výdajů projektu.

Sklářské muzeum Kamenický Šenov je kulturní památkou, která je charakteristickým zástupcem areálu tzv. exportního domu. Dům se vyznačuje náročným a reprezentativním provedením všech objektů. Klasicistní komplex z přelomu 18. a 19. století slouží v současnosti jako sídlo sklářského muzea. V havarijním stavu je střešní krytina, která je z nebezpečného azbestocementu a problémy vykazují také základy stavby,“ doplnila náměstkyně Květa Vinklátová.

Liberecký kraj podpořil od roku 2016 v rámci individuálních dotacích dohromady 82 projektů za souhrnnou částku přes 71 milionů korun. Jen v letošním roce bylo rozděleno z dotačního programu 22 milionů korun a na individuálních dotacích alokováno 18 milionů. Mezi obnovené památky patří zejména areál poutního kostela Navštívení Panny Marie v Horní Polici, zámek Vartenberk ve Stráži pod Ralskem či objekt bývalé sušárny chmele v Dubé.  

Youtube video

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky