Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Oblastní galerie v Liberci chystá tři vernisáže zajímavých výstav v jeden den

Mgr. Langer Jiří

  • 26. 02. 2015 14:48
  • Rozvoj

Sdílet článek

Milovníci výtvarného umění si přijdou ve čtvrtek 5. března skutečně na své. V 17 hodin se v Oblastní galerii v Liberci pod záštitou Libereckého kraje postupně uskuteční tři vernisáže výstav - Anna a Eva Mastníkovy (Animace/Ilustrace), Ladislav Postupa (Výběr z fotografické tvorby) a Ve válce múzy mlčí (Obrazy 2. světové války).

Výstavy zahájí statutární náměstkyně hejtmana LK Hana Maierová.

  1. Anna a Eva Mastníkovy  - Animace / Ilustrace

Výstava dvou ilustrátorek – matky a dcery. Matka Eva se soustředí na ilustraci knih pro děti v návaznosti na nejlepší českou tradici, dcera Anna spíše na animovaný film a vlastnoručně dělané loutky, hračky či šperky.

Členky rodiny s uměleckými kořeny rozkročená mezi Turnov a Prahu zastupují polohu ilustrace, v níž hraje prim lineární kresba, figurace a zejména vtip.

 Eva Mastníková spolupracuje nejčastěji s nakladatelstvím Albatros. Autorka ilustrací k řadě knížek zejména pro nejmenší čtenáře. Z těch čtenářsky nejúspěšnějších jmenujme sérii příběhů o Aničce spisovatelky Ivany Peroutkové nebo např. knížku o klukovi, který žije s postiženým dědečkem s názvem Lentilka pro dědu Edu. V OGL vystavovala svoje práce v první polovině 90. let a dnes se vrací ve společnosti své dcery Anny. Ta je bravurní kreslířka, která svoje figury s oblibou animuje (absolvovala animaci na VŠUP) a vytvořila už celou řadu krátkometrážních filmů pro děti i dospělé. Zatím převážně pracuje na autorských knihách a pro komerční nakladatelství jen ojediněle.

Výstava dvou ilustrátorek – matky a dcery. Matka Eva se soustředí na ilustraci knih pro děti v návaznosti na nejlepší českou tradici, dcera Anna spíše na animovaný film a vlastnoručně dělané loutky, hračky či šperky. Členky rodiny s uměleckými kořeny rozkročená mezi Turnov a Prahu zastupují polohu ilustrace, v níž hraje prim lineární kresba, figurace a zejména vtip.  Do 7. 6. 2015.

 

2.     Ve válce múzy mlčí  - Obrazy 2. světové války ze sbírek Oblastní galerie Liberec

Při příležitosti 70. výročí konce 2. světové války a osvobození bude prezentována část sbírkového fondu galerie s vazbou ke 2. světové válce, jejím osudovým momentům a konci. Tento výběr z prostorových důvodů nemůže být vystaven ve stálé expozici, přesto se jedná o stěžejní díla utvářející kánon českých dějin umění, jež návštěvníci v expozici postrádají.

 Jedná se o uzavřený konvolut obrazů s jasně vymezenou tematikou a jasným časovým rozsahem, který bude doplněn o vybraná díla z podsbírky plastiky a kresby a grafiky. Představena budou jak již známá díla reflektující osvobození, např. Popelec II Františka Muziky z jara 1945, tak díla, která vznikla v době válečné a připomínají její dobu (Václav Zykmund, Rozhovor, 1944; výběr z děl zastoupených ve sbírce od Alexe Berana, Aloise Wachsmana, Josefa Lieslera a dalších). Prolog pak budou tvořit díla z roku 1937, která odkazují na občanskou válku ve Španělsku (Cyprián Majerník, Španělský motiv, (1937); Pravoslav Kotík, Válka, 1938 Do 7. 6. 2015

 

  1. Fotograf Ladislav Postupa - výběr z tvorby

Ladislav Postupa byl několikrát zařazen mezi fotografy světového významu, jeho práce byla prezentována na mnoha skupinových i samostatných výstavách nejen v Čechách, ale i v zahraničí. Svými díly je zastoupen v předních českých i světových sbírkách. Výstava připomene nejdůležitější díla Ladislava Postupy, která vznikla od šedesátých let 20. století až do současnosti.

Ladislav Postupa se narodil v roce 1929 v Náchodě, po absolvování Vyšší průmyslové školy stavební v Liberci pracoval jako projektant. První fotografie uveřejnil v roce 1959. V roce 1962 se spolupodílel na založení Studia výtvarné fotografie v Liberci. V tomto období se prezentoval tvorbou, která souzněla s oblibou strukturalismu v soudobém výtvarném umění, ale i se surrealismem a dadaismem. Zejména dadaistický přístup k tvorbě, používání „nalezených objektů“, vyjmutí věci z jejího obvyklého kontextu a její následné vložení do kontextu zcela nového a nečekaného přinesly Ladislavu Postupovi všeobecné uznání a zařadily jej mezi takové tvůrce, jako byla Emila Medková a Vilém Reichmann.

V 70. letech uplatňoval fotografii ve společenských interiérech s využitím svého patentu na povrchovou úpravu fotografií. (Patent umožňuje fotografický obraz ustálit na deskách s povrchovou konzervační a antireflexní úpravou. Fotografie tak může být využita jako nástěnný obraz.) Další realizovaný patent souvisel s aplikací fotografie v nábytkovém designu. Poté se Ladislav Postupa zabýval svéráznou kategorií fotografické grafiky, která zdůrazňovala grafické vyznění díla. V posledních desetiletích se opět vrátil k surrealismem ovlivněné tvorbě, v níž kombinuje několik záběrů do nových obrazů nebo vkládá izolovaným předmětům symbolický význam. Tento význam často nese existenciální podtext a zdůrazňuje filozofické zaměření díla, klíčem k jeho porozumění se stává stručný název. Zvláštní napětí mezi názvem a dílem, hledání znakovosti a shrnujícího vyjádření způsobuje, že se práce Ladislava Postupy stávají rozpoznatelné na první pohled.

„Proč jsou hodiny prasklé?“ „Protože je marné zastavit čas.“ Do 26. 4. 2015

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky