Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Obchodní akademie v Liberci je nejstarší ekonomkou v Čechách, má 150 let

Mgr. Langer Jiří

  • 04. 10. 2013 17:46
  • Školství

Sdílet článek

V říjnu tohoto roku bude na Obchodní akademii v Šamánkově ulici rušno – propuknou tady oslavy 150. narozenin této školy - dnes už bezkonkurenčně nejstarší obchodní akademie na území Čech a Moravy.

Hlavní oslavy školy, která se dnes jmenuje  Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Liberec, jsou plánovány na 18. října 2013, kdy vedle Dne otevřených dveří spojených s výstavou psacích strojů, od 20 hodin se pak uskuteční  „Setkání absolventů“ v Domě kultury v Liberci Oslav se zúčastní, hejtman LK Martin Půta a krajská radní pro školství Alena Losová..

            Výuka na OA byla podle současného ředitele školy Jaroslava Počera  zahájena 15. října 1863 na obchodní a živnostenské škole, jak zněl její první a zdaleka ne poslední název. Po liberecké reálce a tkalcovské škole byla třetí libereckou střední školou.  Liberec – v tu dobu druhé největší město v Čechách – byl významným centrem textilního průmyslu a prožíval období velkého hospodářského a společenského rozmachu.  Tyto skutečnosti vedly k tomu, že  byl  na návrh tehdejšího starosty města Ludvíka Ehrlicha libereckou Městskou spořitelnou vytvořen fond, z něhož bylo možno financovat odbornou školu pro obchod a živnosti. Správa spořitelny se tohoto návrhu zhostila v poměrně krátké době a po několika měsících byla škola otevřena. Slavnostní shromáždění všech významných osobností města, představitelů školy a žáků se konalo v radní síni radnice (staré, zbořené roku 1892) a vlastní výuka byla zahájena dne 16. října v 8 hodin ráno. V prvním ročníku bylo tehdy zapsáno 25 žáků, z nichž školu po dvou letech opustilo 12 absolventů.

            Obchodní akademie neměla až do roku 1910 důstojné sídlo – stěhovala se z původní Lipové do Široké ulice, potom do Liliové, od roku 1892 sídlila v nové městské škole na Keilově vrchu. V Šamánkově ulici se usídlila až v roce 1910, kdy budovu „zdědila“ po textilní škole, která dostala novou budovu v Tyršově ulici.

            Za 150 let, které uplynuly od onoho říjnového dne roku 1863, vychovala OA několik tisíc kvalitních obchodníků, úředníků, ekonomů, podnikatelů. Někteří absolventi se úspěšně uplatnili i v neekonomických oborech. Struktura učebních plánů totiž dává možnost orientovat se po maturitě i na jiné než ekonomické obory. Žáci byli vždy vedeni ke kultivovanému mluvenému i psanému projevu, zdvořilému vystupování na veřejnosti, měli poměrně velký všeobecný rozhled a jazykové znalosti. Škola v nich navíc rozvíjela i podnikavost a aktivitu.

            Obchodní akademie se dnes řadí mezi přední vzdělávací instituce. Do zmodernizované a dobře vybavené budovy v současnosti dochází  431 žáků.  K zavedeným oborům Obchodní akademie a Ekonomické lyceum přibyl v loňském roce ještě obor třetí – Veřejnosprávní činnost.  Žáci školy se pravidelně umísťují na předních místech studentských soutěží, velmi dobrých výsledků dosahují i u tolik obávaných státních maturit.

            Všechny skutečnosti jsou tedy dobrým důvodem k řádnému připomenutí kulatého výročí.  V současné době je již k dostání almanach školy, který kromě informací a fotografií z historie školy obsahuje i seznamy absolventů od roku 1945 do současnosti.

Na tyto akce zveme všechny absolventy, kteří budou chtít velké jubileum školy oslavit ve společnosti svých spolužáků i bývalých kantorů.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky