Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Občanské sdružení D.R.A.K. už podpořilo více než sto 100 rodin v krizové situaci

Mgr. Langer Jiří

  • 21. 02. 2011 16:28
  • Školství

Sdílet článek

 

Občanské sdružení D.R.A.K. se sídlem v Liberci poskytuje již pět let aktivizační služby pro rodiny se zdravotně postiženými dětmi.

„Tyto služby mohly být od října 2009 díky finančním prostředkům z individuálního projektu „IP1 – Služby sociální prevence“ rozšířeny do celého Libereckého kraje,“ uvedl krajský radní pro sociální věci Pavel Petráček (ČSSD).

Služby jsou poskytovány rodinám s dětmi do 26 let,  které se z nějakého důvodu  - finanční tíseň, zdravotní znevýhodnění,. dostali do krizové situace, tuto situaci chtějí řešit, ale nedokážou to vlastními silami, nedokáží si sami pomoci.

Služba probíhá následovně: do rodin dojíždí sociální pracovníci a řeší s rodinou konkrétní problém, například jednání na úřadech, hledání zaměstnání, řešení bytových otázek, kompenzační pomůcky, výchova a vzdělání dětí,“ popsala Jindřiška Máchová, koordinátorka SAS pro rodiny s dětmi v D.R.A.K., o.s, . s tím, že klientovi je služba poskytována zdarma!

Od zahájení projektu nás kontaktovalo již přes sto rodin s prosbou o podporu. Nejčastěji řešenými problémy jsou otázky zadlužení, nevyhovující bydlení či pomoc při hledání zaměstnání pro rodiče. Častá je též pomoc rodinám s postiženými dětmi při vybavení kompenzačními pomůckami a jejich financování, “ sdělila koordinátorka služby Jindřiška Máchová.  

Podle ní sdružení pracuje s rodinami přímo v jejich domácím prostředí.

„Jsme rádi, že se nám podařilo vyhledat i rodiny v odlehlých oblastech, které nemají možnost dojíždět za službami do měst,“ připomněla sociální pracovnice Semilska Zuzana Stehlíková a zdůraznila, že veškeré služby jsou rodinám poskytovány bezplatně.

Rodiče mohou požádat o pomoc a podporu na následujících kontaktních místech:

Liberecko

Bc. Jindřiška Máchová

Oblačná 450/1

E-mail: drakliberec@seznam.cz, tel: 602704359

Jablonecko

Bc. Zuzana Stehlíková

U Zeleného stromu 1, Jablonec nad Nisou 466 01

E-mail: drakjablonec@seznam.cz,  tel: 602700564

Semilsko

Bc. Zuzana Stehlíková

Nádražní 513, Semily 513 01

 E-mail: draksemily@seznam.cz, tel: 602700564

Českolipsko

Bc. Marie Náhodová

Roháče z Dubé 496/16, 471 01

 E-mail: drakceskalipa@seznam.cz, tel: 602700670

 

Subdodavatelem Občanského sdružení D.R.A.K. je sdružení HoSt Home Start ČR, které nabízí maminkám dětí do 6 let dobrovolnice. Ty dokáží pomoci nejen s péčí o domácnost a děti, ale jsou rodině i kamarádkou, rádkyní a psychickou oporou.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky